2024. április 26., péntek

Az influenza nem vicc!

– Neked jól megy sorod, sohasem fázol meg. Az influenza is elkap reggel nyolckor, délután kettőre már semmi bajod! – vetette nekem oda egyszer félig viccből, félig felháborodva az egyik barátom az influenzaszezon kellős közepén, miközben ő maga is éppen a járvánnyal küszködött.

Ősszel és február körül rendre meg kell küzdeni ezzel a nyavalyával legtöbbünknek. E sorok írója szerencsére kivétel, mivel a vírus nem igazán fog rajta, csupán egy-két napig érzi úgy, hogy „nincs a toppon”, elreked, köhög, megemelkedik a hőmérséklete, utána harmadik napra már kutyabaja.

Legtöbben azonban sajnos nem büszkélkedhetnek ilyen erős immunrendszerrel. Ezért jogos is feltenni a kérdést, hogy felveszi-e az ember az influenza elleni védőoltást, amely e heti internetes körkérdésünk is volt.

Felveszi-e az influenza elleni védőoltást?

  • Igen: 43 (14,5%)

  • Nem: 240 (80%)

  • Még nem döntöttem: 16 (5,5%)

Szavazatok száma: 299

Az eredmények értelmében legtöbb olvasónk kategorikusan nemmel válaszolt a kérdésre (80 százalék), míg 14 százalék jelezte, hogy felveszi. A maradék szavazó pedig még nem döntötte el.

Lehet, hogy legtöbben úgy gondolták, hogy felesleges felvenni a vakcinát, hiszen már régóta megvan a gyógyszerük ezekre a problémákra. Legtöbben inkább a természetes gyógymódokra, megszokott házi orvosságokra, pihenésre, teára, fokhagymára, citromra, mézre és a pihenésre esküsznek.

Ez mind jogos is, ugyanis ezek a házi egészségügyi praktikák már rengetegszer bebizonyították létjogosultságukat az ilyen szezonális jellegű megbetegedések kezelésében. Azt is meg lehet érteni, ha valaki ilyen „átmeneti” gond miatt nem fordul orvoshoz, ugyanis elég erős a szervezetének védekező rendszere arra, hogy a vírussal gyorsan megküzdjön, annak így pedig nem is igazán van módja arra, hogy fennakadást okozzon a mindennapokban. Olyanok is vannak, akik egyszerűen végigszenvedik a dolgot, és nem szakítják meg mindennapos rutinjukat. Ez akár még veszélyes is lehet, a vírust szinte mindenhová magukkal viszik, tehát még gyorsabban terjedhet. Gondot okozhat a lebetegedés a munkavégzésben is. Ez még egy-két hatáskörben talán nem is jelent olyan nagy problémát, viszont amennyiben felelősségteljesebb munkáról van szó, amelyben fontos szerepet játszik a koncentráció és az éberség, a betegség által lecsökkentett reakcióidő és az általános levertség akár komoly baleseteket is okozhat. Arról nem is beszélve, hogy az influenza komplikációkhoz is vezethet, amelyeknek már a fele sem tréfa…

Azt is meg lehet előlegezni, hogy egyesek egyszerűen nem bíznak a védőoltásban. Sajnos, ez a feltevés is igazán jogos lehet, hiszen ha az ember górcső alá akarja venni az itteni egészségügy általános állapotát, nem fog semmi bizalomgerjesztőt találni (vagyis, talán a legjobb, ha meg sem próbálkozik vele (kivéve talán a magánklinikák tekintetében)).

Mások talán úgy vannak vele, hogy nem kockáztatnak és mindenhogy megpróbálják elkerülni a vírust. A kisgyermekek és az idősebbek immunrendszere már, vagy még gyengébb, ők talán azért állnak sorba, olyanok is vannak, akik egyéb más kondíciók miatt nem igazán engedhetik meg maguknak, hogy orosz rulettezzenek az egészségükkel. Persze, ott vannak a hipochonderek is (e sorok írója is sorukat erősítette egy időben), akik még akkor is tapasztalják az influenza tüneteit, miután már rég felvették a védőoltást, és egyébként is kicsattannak az egészségtől.

Annyi igaz, akinek gyengébb az egészsége, nem is mer annyira kockáztatni. Persze, az is elképzelhető, hogy nemcsak az oltásra bízza az egészségét, hanem a fentebb említett házi praktikákat is alkalmazza, hogy „golyóálló” tervvel vegye fel a harcot a járvány ellen.

Bármi is legyen a védekezési stratégia, az influenza csakugyan nem vicc, komolyan kell venni, még akkor is, ha szinte periodikusan meg kell vele küzdeni, évente legalább kétszer.

A szakemberek szerint két-három nap lappangás után hirtelen tör rá az emberre a betegség, amely legtöbbször 39-41 fokos lázzal, erős torok- és fejfájással, ízületi- és végtagfájdalommal, valamint általános gyengeséggel „érkezik”. Már a betegség gyanúja esetén is érdemes orvoshoz fordulni, mert elhanyagolása súlyos szövődményekhez – felső-légúti fertőzésekhez, arc- vagy homloküreg-gyulladáshoz, középfülgyulladáshoz, hörghuruthoz vagy tüdőgyulladáshoz – vezethet.

Az influenza kezelése tüneti, a betegség legyőzéséhez elengedhetetlen az ágynyugalom, a tápanyagokban és a vitaminokban gazdag étkezés, a megfelelő folyadékpótlás és a lázcsillapítás.