2024. április 26., péntek
TISZASZENTMIKLÓS

Megújul a hittanterem

A Bethlen Gábor Alapkezelő támogatja az építkezést – A helybeli mesterek kalákában dolgoznak

Serényen dolgoznak a tiszaszentmiklósi magyarok: kőművesek, ácsok, villanyszerelők és az őket segítő többi önkéntes a katolikus parókiához tartozó hittanterem felújításán. A munkálatok finanszírozására a tiszaszentmiklósi Szent József katolikus plébánia pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőnél, amely 3 millió forintot hagyott jóvá a parókiához tartozó különálló épület felújítására és felszerelésére.

Önkéntes munkával újítják fel a hittantermet (Gergely Árpád felvétele)

Önkéntes munkával újítják fel a hittantermet (Gergely Árpád felvétele)

Az épület ablakait és bejárati ajtaját korszerű, hőszigetelő nyílászárókra cserélték. Folyamatban van a külső és belső falfelületek helyreállítása. Amint azt a munkálatokat koordináló Törtei János, a VMSZ helyi szervezetének elnöke, a csókai községi tanács helyi közösségekkel megbízott tagja elmondta, a támogatás minél eredményesebb felhasználása érdekében összefogott a falu magyarsága. Több mint két tucat önkéntes, a kőműves- és az asztalosmunkában jártas személy vállalta, hogy díjmentesen elvégzi a felújítási munkálatokat. A nyílászárók cseréje mellett az épület padlózatát kerámialapokkal fedik be, bevezetik az vizet stb.

– A hárommillió forint minél gazdaságosabb és tartalmasabb felhasználása érdekében csak azokért a munkálatokért, például a falak szigeteléséért fizetünk, amelyeket felszerelés hiánya vagy egyéb okok miatt nem tudnánk önkéntes munkában elvégezni. A 25 főnyi lelkes önkéntesnek köszönhetően a magyarországi támogatásból a hittanterem berendezésére több pénzt tudunk fordítani. A tervezett számítógépek, nyomtató, szkenner és kivetítő mellett valamennyi bútort, tíz asztalt és negyven széket, valamint könyvespolcokat is tudunk vásárolni – mondta Törtei, aki naponta pontos nyilvántartást vezet az önkéntesek munkaóráiról.

A kőművesmunkákat Gyömbér János mester irányítja:

– A régi ablakokat és ajtókat új, vákuumos, korszerű nyílászárókra cseréltük. Kijavítottuk a falakon keletkezett hibákat, és a vakolás és száradás után jöhet a festés. A bejárati ajtó fölé egy kis teraszt készítünk, ami rossz idő esetén jól jön, és később még bővíthető is lesz. A nagyterem 80 négyzetméteres betonpadlóját járólapokkal burkoljuk be, az ivóvizet bevezetjük az épületbe – tette hozzá az ácsszakmában is jártas mester.