2024. április 26., péntek
TECH-SAROK

Gyors bemutatókészítés Office-ből

Pillanatok alatt kellene bemutatnunk legújabb munkánk eredményét? PowerPointtal és Worddel adatainkból villámgyorsan készíthetünk hatásos prezentációt.

Ha valóban gyorsnak kell lennünk, használjuk ki az Office programok közötti együttműködést. Hogy hogyan, azt a PowerPoint példáján mutatjuk be. Egy Word-dokumentum betöltésével majdnem kész prezentációt kapunk, amelyet már csak külsőleg kell egy kicsit feltuningolnunk. Ha a témát és a célcsoportot rögzítettük, bele is kezdhetünk.

A nyers vázlat elkészítése

Wordben nyissunk egy új üres dokumentumot, és írjunk bele minden címsort, amelyekre szükségünk lesz a prezentációhoz. Hogy a PowerPoint ezekből prezentációt tudjon készíteni, ahhoz a címeket hierarchikusan kell formáznunk. Azokból, amelyek Címsor1-re vannak formázva, a PowerPoint új diát készít. Az ez alá rendelt stílusok (Címsor2, Címsor3 ...) az utolsó Címsor1 alá lesznek rendezve, és ugyanarra a diára kerülnek. Az olyan szövegeket, amelyek nincsenek címhez rendelve, a PowerPoint teljesen figyelmen kívül hagyja. Ha kész a vázlat, indítsuk el a PowerPointot, és válasszuk a Fájl/Megnyitást. Navigáljunk a tagoláshoz, állítsuk a fájltípust Minden PowerPoint bemutatóra, és nyissuk meg a dokumentumot.

Vázlat létrehozása PowerPointban

Természetesen közvetlenül a PowerPointban is elkészíthetjük a vázlatot, ez azonban egy kicsivel körülményesebb. Váltsunk a Vázlat menüblokkra, vagy PowerPoint 2013-ban válasszuk a Nézet/Vázlat nézet menüpontot. Kattintsunk az Új dia ikonra, és írjunk be egy címet. Üssük le az Entert a dia létrehozásához. Ha szeretnénk alárendelt címsorokat hozzáadni, üssük le a Tab billentyűt. Shift + Tab billentyűkkel váltunk vissza a legközelebbi magasabb szintre. Hozzunk létre annyi diát, amennyire szükségünk van.

Vázlat beszúrása a prezentációba

Ha csak egy meglévő prezentációt kell kibővíteni, hozzunk létre egy új vázlatot hozzá Wordben, váltsunk PowerPointra, és ott kattintsunk a Kezdőlap részen a Diák csoportban az Új dia elemre. A Dia vázlatból paranccsal kiválaszthatjuk a Word-dokumentumot, és beszúrhatjuk az új részt.

Megfelelő dizájntéma hozzárendelése

Válasszunk a Tervezés lapon a felkínált témák közül. Ha az egeret egy téma fölé visszük, a PowerPoint megmutatja az aktuális diát ebben az elrendezésben. A nyíllal jobbra lent további témajavaslatokat választhatunk. Ha egy témát csak bizonyos diákra akarunk alkalmazni, kattintsunk rá jobb egérgombbal, és válasszuk az Alkalmazás a kijelölt diákra parancsot.

Egyéni téma készítése

Ha a kész megoldások egyike sem tetszik, kattintsunk a Tervezés lapon a Színekre, és válasszuk a Színösszeállítás gombot. Állítsuk be a bal oldali ablakterületen a kívánt színeket, adjunk nevet az összeállításnak, és mentsük az egészet. Kattintsunk a Betűtípusokra, és válasszuk a Téma betűtípusainak megadása parancsot. Ha kiválasztottuk a betűtípust, mentsük, majd kattintsunk a Téma csoportban jobbra a legalsó nyílra, és válasszuk az Aktuális téma mentése parancsot.

Tartalmak csinosabb kialakítása

Most szúrjuk be a tulajdonképpeni tartalmakat. A hosszabb szövegeket kijelölhetjük, és a Kezdőlap/Bekezdés/Konvertálás SmartArt ábrává paranccsal szebbre tervezhetjük, ha valamilyen alakzatba, például csillagba, rendezzük. A SmartArt-eszközökkel a prezentáció többi részét is feldobhatjuk.

Fej- és láblécek beszúrása

Kattintsunk a Szöveg csoportban az Élőfej és Élőlábra. Rögzítsük, mi jelenjen meg a fejlécben, például a dátum és a diaszám. A láblécet külön be kell kapcsolnunk. Kapcsoljuk be a Ne legyen a címdián jelölőnégyzetet, és kattintsunk a Mindegyik gombra.

Áttűnések megadása

Végül az Áttűnések (más verzióban: Animációk) lapon az Áttűnés ebbe a diába csoportban válasszunk egy megfelelő effektust. Kerüljük az optikai játékokat, és szükség esetén csökkentsük a hatást az Effektus beállításai alatt. Az elölnézetben ellenőrizhetjük az áttűnést. Kattintsunk az Időzítés csoportban a Mindegyikre beállításra. Most már prezentálhatjuk a művünket. (A decemberi CHIP alapján)