2024. április 27., szombat

Újabb vízfogyasztási tilalom Doroszlón

Alig néhány nappal ezelőtt Nyugat-Bácska ivóvízhelyzetét összegezve azt írtuk, hogy Doroszlón a legbonyolultabb a kérdés, ugyanis a falu vízhálózata 7 mikrorendszerre oszlik, ugyanennyi kút táplálja, és általában, ha az egyikből sikerül kiirtani a fertőzést, megjelenik a másikban. Arról is beszámoltunk, hogy a zombori Vodokanal vízművek megtette az első lépéseket a helyzet szanálására, és hogy hamarosan fertőtlenítő berendezéseket szerelnek föl a víznyerő helyeken. Időközben tudomásunkra jutott, hogy az ivóvíz fertőtlenítését speciális hidrogén-peroxid adagolóval kívánják végezni.
A legfrissebb hír viszont, hogy az illetékes hatóság ismét betiltotta a vezetékes víz használatát a faluban, a csapvíz szokásosan nemcsak közvetlen fogyasztásra, de mosásra, takarításra, fürdésre is alkalmatlan, és ugyancsak ürülékkel szennyezett, miként más esetekben is volt.
A zombori Közegészségi Intézet vízelemzése ugyanis a hetes számú kút (Žarko Zrenjanin u. 120.) vizében Kl. pneumoniae, Citrobcter spp, Pseudomonas aeruginosa és egyéb, fekális eredetű baktériumokat mutatott ki, amelyek köztudottan fertőzéskeltők. Az óvodánál lévő ötös számú kút vize pedig számos mezofil, azaz közepesen meleg hőmérsékletet kedvelő mikroorganizmussal szennyezett.
A vízhasználati tilalom mindaddig érvényben lesz, amíg az illetékes hatóság meg nem állapítja, hogy Doroszlón a vezetékes víz többé nem fertőzésforrás.