2024. április 26., péntek

Visszatérő Majdányra és Rábéra

A helyi közösség napján ismét találkoztak a helybeliek és az elvándoroltak

Szombaton Majdányon játékos vetélkedőkkel, főzőversennyel, kirakodóvásárral és zenés mulatsággal fogadták a helybeliek a falujukba érkező vendégeket, az ilyenkor nyáron hazalátogató idegenbe szakadt egykori majdányiakat. A helyi közösség napjára és a Majdányról meg Rábéról elszármazottak negyedik találkozójára sokan hazalátogattak külföldről is, hogy együtt szórakozzanak, beszélgessenek a régi ismerősökkel, rokonokkal. A rendezvény megszervezését a helyi közösség és a rábéi Vadvirágok Művelődési Egyesület vállalta.

A napokon át tartó kiadós csapadék és a hűvös, szeles időjárás szombat délutánra megenyhült, és meg tudták tartani a találkozót és a kísérőrendezvényeket. A futballpálya mellett 28 bográcsban főtt pörkölt, tehát öttel több edényben, mint tavaly.

– Eredetileg a gyerekeknek szerettünk volna kedveskedni a Játék határok nélkül vetélkedővel, de azután egyre-másra érdeklődtek a falubeliek, hogy miért nem szervezünk ebből egy falunapi mulatságot, amelyre hazajöhetnének azok is, akik itt születtek és itt éltek közöttünk. Ez volt az előzménye a rendezvénynek, és egyre tömegesebb, egyre több érdeklődőt vonz. Erre a napra a külföldön élők is hazalátogatnak, különösen, ha élnek még hozzátartozóik Majdányon vagy Rábén. Az elmúlt évtizedek során rengetegen elköltöztek a két kis észak-bánáti faluból, kevesen maradtunk, de ha már maradtunk, szerettük volna időnként viszontlátni elvándorolt rokonainkat, ismerőseinket. A találkozóra Franciaországból, Németországból, Ausztriából és persze Magyarországról is hazalátogattak azok, akik tehették, és közülük többen fakanalat ragadtak, ami pedig nagyon kellemesen érintett mindannyiunkat, hogy a két falu fiataljai is megmérettették magukat pörköltfőzésben. A gyerekeknek a futballpályán hagyományőrző, játékos vetélkedőket szerveztünk, volt kötélhúzás is, amibe természetesen a felnőttek, a jelenlévő csapatok is bekapcsolódhattak.

A pörkölteket értékelő háromtagú zsűri, amelynek elnöke Orosz Urbán Csilla, a törökkanizsai község elnökhelyettese volt, úgy értékelte, hogy a legjobb ételt az oroszlámosi Igor Krstić főzte. A második helyre a majdányi Ábrahám Csaba, a harmadikra pedig az ugyancsak majdányi Kántor Andrea főztjét taksálta. Különdíjat kapott a rábéi származású, Franciaországban élő Falusi Mihály, aki gulyásszerű sertésételt készített, de pirospaprika helyett két liter igazi francia vörösbort használt fel hozzá.

A kultúrotthon nagytermében nagyszerű hangulatban telt az est, a régi ismerősök jóízűen beszélgettek és mosolyogva emlékeztek a valamikori szép időkre. Nehéz volt az élet akkor is itt a „végeken”, ahogy ők mondták. Sajnos ma is az, de legalább egy évben egyszer, ezen a találkozón elfelejtik azt a sok gondot és nehézséget, ami miatt elmentek, és őszintén tudnak örülni egymásnak.