2024. április 26., péntek

Ismét tüntettek a Savamala épületeinek rombolása miatt

A tiltakozók Belgrádban a városi képviselő-testület épülete előtt gyűltek össze, ahol beszédet mondtak a tiltakozás szervezői, és több civil szervezet képviselői is, majd a tömeg tiltakozó sétát tett Belgrád központjában,  a többi között a Szerbiai Rádió és Televízió épülete előtt elvonultak a tüntetők.  

Az egész esemény egy perces néma csenddel kezdődött, Slobodan Tanasković tiszteletére, aki a rombolás szemtanúja volt, és ma reggel hunyt el a belgrádi Katonai-Orvosi Akadémián. Egyébként Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter kérte, hogy az egészségügyi intézmény illetékesei minél előbb juttassák el hozzá az elhunyt páciens kórházi iratait, hogy átvizsgálhassa azokat. 

A tiltakozáson számos politikus is jelen volt, köztük Bojan Pajtić, Boris Tadić, Zoran Živković, Sanda Rašković Ivić, Dragan Maršićanin, és Ðorđe Vukadinović is.

Már korábban tájékoztattuk olvasóinkat arról, hogy a Savamala épületeinek rombolása nagy botrányt kavart. Április 25-re virradóra (közvetlenül a választásokat követően) 30, botokkal felfegyverkezett álarcos kíséretében jelentek meg a munkagépek, és hozzávetőleg 1000 négyzetméteren el is végezték a bontást. A történetet még inkább bonyolítja, hogy az álarcosok leállították az arra tévedt polgárokat, elvették a telefonjukat, szabad mozgásukban korlátozták őket, amíg a bontás zajlott. Ennek ellenére a polgárok jelentették a rendőrségen a történteket, de a rendőrök ezt követően sem mentek ki a helyszínre.

A rendőrség és a kommunális rendőrség felelősségét Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa is feszegette. Ő a várostól is magyarázatot várt, sőt megkérte a város vezetőségét, hogy tegye közzé a bontás ütemtervét. A polgármester kabinetje azonban teljesen elzárkózott: a bontást nem ők rendelték el, ők nem tudnak rendőrségi bejelentésekről, majd azt tanácsolták a közhasznú információk biztosának, információival forduljon a rendőrséghez.

Saša Janković köztársasági ombudsman sem hagyta annyiban a történteket. A polgárok jogai védelmének érdekében ellenőrzést végzett az illetékes szerveknél, és megállapította, hogy a rendőrség nem végezte el a kötelezettségét, a bejelentések ellenére nem szállt ki a helyszínre, meg sem próbálta megakadályozni a bontást, és a polgárok jogainak megsértése érdekében sem tett semmit – ezzel törvényt szegett. Az ombudsman kiemelte, ebben a rombolásban állami szervek és nem állami „szubjektumok” is érintettek.