2024. április 26., péntek

Eredményes zentai iskolák

Körkép a Tisza-parti város oktatási intézményeiről

Tegnap a zentai városházán a zentai oktatási intézmények igazgatói szakaktívájának szervezésében a városban működő középiskolák, iskolák és óvoda igazgatói tartottak beszámolót intézményeik eredményeiről, állapotáról, tervekről, fejlesztésekről. Elsőként Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatója foglalta össze a neves intézménnyel kapcsolatos tudnivalókat. Elmondta, hogy diákjaik jelenleg szép számmal és jó eredménnyel vesznek részt idegen nyelvi és anyanyelvi versenyeken. A patinás épületről szólva elhangzott, hogy tavaly kicserélték a homlokzati ablakokat, idén pedig remélhetőleg a homlokzatot át is tudják festetni. Ez attól függ, milyen elbírálásban részesülnek különböző pályázatokon.

Az iratkozási tervvel kapcsolatban elhangzott, hogy öt osztályt szeretnének őszre is indítani, kettőt szerb, hármat magyar nyelven, két általános szakirányú osztályt kértek magyar és szerb nyelven is, valamint egy társadalomtudományi-nyelvi szakirányút magyar nyelven.

Kopasz Éva, a zentai Hófehérke Óvoda igazgatója arról számolt be, hogy egyre kevesebb gyermeket íratnak óvodába, sok az elvándorlás, kevesebben vállalnak gyermeket, valamint a szülők sokszor csak az iskolába indulás előtt kötelező egy évben adják óvodába gyermekeiket, pedig a fejlődés szempontjából jobb lenne, ha legalább két évet járnának óvodába. Elhangzott, hogy az intézmény idén 150 éves, és ezt a jeles évfordulót április 22-én ünneplik. Beszámolt arról, hogy az óvoda regionális bábfesztivál házigazdája volt, melynek támogatói Zenta város önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szekeres László Alap voltak. Ami a felújításokat illeti, a Szivárvány óvodán tetőcsere volt, a Bóbita óvodában a belső világítást cserélték le, a felsőhegyi óvodában pedig az olajfűtésről pellettel való fűtésre álltak át.

Lévai Mónika, a Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola igazgatója kiemelte, hogy diákjaik és koncertjeik révén aktívan hozzájárulnak Zenta kulturális életének sokszínűségéhez, és lehetőségeikhez mérten igyekeznek újabb tanszakokat nyitni. Elmondta, hogy tavaly az önkormányzat segítségével felújították a hangversenyterem mennyezetét, erre az évre pedig az épület tetőcseréjét irányozták elő, szintén önkormányzati támogatással. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, és ezt méltóképp szeretnék megünnepelni.

Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója úgy fogalmazott, hogy reméli, minden eddigi tagozatuk megmarad, mivel őszre megközelítőleg ugyanannyi elsőst várnak, mint tavaly, 167 magyar és 30 szerb kisdiákot. A beiratkozókat május 16–31-éig fogadják. Az épületek állapotáról szólva elmondta, hogy mindegyikre ráfér a javítás, ezért rendszeresen pályáznak egy-egy dolog lecserélésére, renoválására. Jelenleg az önkormányzattal egyeztetnek arról, hogyan lehetne a November 11-e épületnek legalább az északi oldalán ablakokat cserélni. Két pályázatot is beadtak a tartományi szervekhez, az egyikben arra kérnek pénzt, hogy a feslőhegyi iskolában a központi fűtési csöveket átvezessék a tornateremhez, a másikban pedig a November 11-e iskola tornatermének a padlózati felújítására várnak támogatást.

Kormányos Róbert, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója a többi között arra mutatott rá, hogy az érdeklődés töretlen az iskola iránt. Őszre egy matematikai és egy képzőművészeti technikusi szak nyitását engedélyezte számukra a minisztérium 20-20 fővel. Idén a sporttagozatos diákok utolsó generációja is elballag, ugyanis három évvel ezelőtt történt meg először, hogy nem engedélyezték a sporttagozat megnyitását. A legújabb információ, hogy az egész ország területén egyedül a belgrádi sportgimnázium működését engedélyezik, tehát a leépítés nem kizárólag a Bolyait érinti. Az intézmény az elmúlt rövid időszakban sikeresen szerepelt több pályázaton is egyebek mellett a Szekeres László Alapnál, a Balassi Intézetnél, az MNT-nél, a Bethlen Gábor Alapkezelőnél, valamint a tartományi oktatási titkárságnál és az ifjúsági és sporttitkárságnál is.

Tóth Kornél, a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola igazgatója arról számolt be, hogy őszre is négy osztályt szeretnének nyitni: kül- és belkereskedelmi ügyintéző szakot magyar és szerb nyelven, valamint egy pénzforgalmi ügyintéző szakot magyar nyelven és egy kereskedői szakot magyar nyelven. Hangsúlyozta, hogy diákjaik sikeresen szerepelnek a versenyeken, valamint az iskola részt vesz a Határtalanul programban, és májusban várja a magyarországi diákokat. Kiemelte, az MNT és a tartományi oktatási titkárság által nyújtott támogatásokat és a helyi önkormányzattal való jó együttműködést.

Nagy Abonyi Zoltán, a zentai Egészségügyi Középiskola igazgatója elmondta, hogy őszre három elsős osztály megnyitását tervezik. Szerb és magyar nyelven egészségügyi nővér technikusi szakot, valamint egy magyar gyógyszerész-technikusi szakot. Mindhárom osztályba harminc tanulót várnak. Hangsúlyozta, hogy május 14-én nyílt napot tartanak, ahová várnak minden érdeklődő szülőt és diákot. Megköszönte, hogy az MNT az Egészségügyi Középiskolában is felújít egy szaktantermet.

Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja arról számolt be, hogy a zentai önkormányzat idei költségvetésében az oktatásra több mint kétszázmillió dinárt irányozott elő, ebben benne foglaltatnak az intézmények fenntartási, működési költségei, a pedagógus továbbképzések, az ösztöndíjak és a diákutaztatás.