2024. április 26., péntek

Kiírták a helyhatósági választásokat

Az ötvennapos kampány ideje alatt a Korrupcióellenes Ügynökség 130 megfigyelője kíséri figyelemmel a kampány szabályszerűségét

Maja Gojković, a Szerbiai Képviselőház elnöke tegnap délben kiírta a helyhatósági választásokat, amelyeket április 24-én tartanak meg, ugyanaznap, mint a rendkívüli köztársasági és a tartományi parlamenti választásokat.

Az országban 14 olyan helyi önkormányzat – Belgrád, Zaječar, Aranđelovac, Bor, Verbász, Kevevára, Kosjerić, Lučani, Majdanpek, Medveđa, Mionica, Negotin, Pećinci és Hódság – van, ahol még nem járt le a képviselő-testületek négyéves mandátuma, így ezekben nem lesznek választások.

A házelnök minél nagyobb részvételre szólította fel a polgárokat. Szavai szerint jó lenne, ha minél többen élnének szavazati jogukkal, önmaguk, családjuk és gyermekük jövőjének érdekében. Mint azt megjegyezte, sárdobálásmentes választási kampányért száll síkra.

Szintén tegnap a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) kihirdette a Demokrata Párt köré tömörülő koalíció jelöltlistáját, amely a kettes sorszám alatt lesz található a szavazólapon. A 246 jelölttel induló lista az Igazságos Szerbiáért – Demokrata Párt elnevezés alatt vesz részt az április 24-i választásokon. A listavezető Bojan Pajtić, a DP elnöke. A demokratákkal a Zoran Živković vezette Új Párt, az Együtt Szerbiáért, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Közössége, az Együtt Šumadijáért és a Krajináért Mozgalom írt alá koalíciós szerződést.

Fotó: Molnár Edvárd

2012-ben, amikor általános választásokat tartottak az országban, a Korrupcióellenes Ügynökség 165 terepi megfigyelőt foglalkoztatott (Molnár Edvárd felvétele)

A tegnapi nap leghevesebb összecsapása nem különböző listák, azaz indulók, hanem koalíciós partnerek között zajlott. A Szerbiai Szocialista Párt megvádolta Boris Rankovićot, koalíciós partnerének, a Szerbiai Zöldeknek a titkárát, hogy obstruálja a koalíciót. Az SZSZP elmondása szerint azért nem adhatták át a RIK-nek jelöltlistájukat, valamint az összegyűjtött több mint 22 ezer támogató aláírást, mert Ranković – aki a szocialisták szerint Boris Tadić embere –, panasszal fordult a RIK-hez, hogy a Zöldek részéről kizárólag ő jogosult átadni a listát, de mivel a szocialisták nem értesítették az átadásról, ezért bepereli őket.

Az SZSZP bejelentette, a bonyodalmak miatt úgy döntöttek, ismét összegyűjtik a támogató aláírásokat, ugyanakkor a Szerbiai Zöldek ezúttal nem szerepel majd a lista elnevezésében. A párt jelöltjei természetesen helyet kapnak a választási listán, tették hozzá.

Az ötvennapos választási kampány ideje alatt a Korrupcióellenes Ügynökség 130 megfigyelője kíséri figyelemmel a kampány szabályszerűségét. A megfigyelők koordinátoraiknak adják át jelentésüket. Ellenőrzés tárgya lesz egyebek mellett, hogy a politikai pártok, választási koalíciók, vagy egyéb indulók hány plakáttal rendelkeznek a településeken, hány kampányrendezvényt szerveztek, hogyan, milyen módon népszerűsítik választási programjukat.

2012-ben, amikor általános választásokat tartottak az országban, a Korrupcióellenes Ügynökség 165 terepi megfigyelőt foglalkoztatott – akkor 38 millió dinárt kapott az ügynökség az állami költségvetésből ezen tevékenységnek a pénzelésére –, 2014-ben, a rendkívüli köztársasági választások kampányának ideje alatt pedig 142 megfigyelőt alkalmaztak – ekkor 39 millió dinárt hagytak jóvá az ügynökségnek a büdzséből, ebből 21 millió dinárt költött el.

Az ügynökség illetékesei már korábban is elmondták, hogy a választások évről évre többe kerülnek. Ennek egyik oka az, hogy a politikai pártok mind agresszívebb módon népszerűsítik jelöltlistájukat.

– A politikai pártok a 2014-ben megtartott választásokra, az ügynökségnek átadott pénzügyi jelentések szerint, összesen 1,3 milliárd dinárt fordítottak, bankhitelekkel és kölcsönökkel együtt. Ebből az összegből 843 millió dinár az állami költségvetésből származott – nyilatkozták korábban az ügynökség illetékesei.

Azt még nem tudni, hogy az idén pontosan mennyi pénzt fordítanak a köztársasági, tartományi és helyhatósági választásokra, annyit azonban már most meg lehet előlegezni, hogy tekintettel a korábbi évek tapasztalataira és folyamataira, az idei választások kampánya jelentősen több pénzt emészt majd fel, mint 2012-ben és 2014-ben, mutattak rá az ügynökség munkatársai.

A polgárok az államigazgatási és a helyi önkormányzati minisztérium honlapján ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a választói névjegyzéken, méghozzá úgy, hogy ráklikkelnek a www.mduls.gov.rs honlap jobb felső sarkában található Provera upisa u jedinstveni birački spisak bannerre. A megnyíló ablakban a megfelelő rubrikába a személyi számot kell beírni. Ezt követően jelenik meg a képernyőn, hogy az adott polgár melyik település melyik szavazóhelyén szavazhat. Az esetleges változásokat a lakhely szerinti helyi önkormányzatban kell bejelenteni.