2024. április 26., péntek

Film és irodalom

Csütörtökön délután a Zentai Alkotóházban a közelgő Bálint-napra való tekintettel a Szerelmünk lapjai (The Notebook) című színes, szinkronizált szerelmi drámát tekinthették meg az érdeklődők a Film és irodalom című rendezvénysorozat keretében. A filmet Nick Cassavetes rendezte, és kivételesen nem klasszikus irodalmi mű adaptációja, hanem egy amerikai bestselleríró, Nicholas Sparks könyve alapján készült.

Mint Hugyik Richárdtól, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatójától megtudtuk, a Film és irodalom című rendezvénysorozat 2014 márciusa óta folyamatosan működik, egy évben körülbelül tíz filmet vetítenek. A rendezvény a klasszikus filmklubmozgalmat követi: rövid bevezető után megtekintenek egy filmet, ezt követően pedig igény szerint beszélgetés következik az alkotásról. Ami itt specifikus, hogy a szervezők igyekeznek olyan filmeket válogatni, amelyek alapja egy-egy irodalmi mű. Elsőként az Orson Welles által rendezett és eljátszott Othellót vetítették le, és Shakespeare művei azóta is gyakran szerepelnek. A klasszikusok mellett időnként a bestsellerek is felbukkannak. Előszeretettel válogatnak még a francia új hullám vagy az olasz neorealizmus képviselői közül is.

– Alapvető célunk, hogy az irodalmat és a filmművészetet egybekapcsolva értékeket közvetítsünk a zentai közönség felé, egyúttal igazi közösséget hozzunk létre ezáltal, amely a művészetek körül kristályosodik ki. Ugyanaz az elv itt is, mint például a Zentai olvasóklub esetében. A filmklub látogatottsága eléggé kiegyensúlyozott, vetítésenként persze változik, de van egy 8–12 főből álló törzsközönségünk. Ugyanakkor előfordult már, például a Menzel-filmek esetében, hogy akár 25-en is összejöttünk – árulta el Hugyik.

Mi pedig arra szeretnénk biztatni a zentai filmrajongókat, hogy hagyják magukat elcsábítani a megszokott helyeken havi rendszerességgel felbukkanó színes kis plakátok által, ha szeretnének családias hangulatban, mégis közösségi élményként megélt módon részt venni egy-egy vetítésen.