2024. április 27., szombat

Eggyel kevesebb

A nagybecskereki rádió megszűnése már csak idő kérdése

Tavaly, december 19-én elhallgatott a nagybecskereki rádió. A megindokolás az volt, hogy december 17-én lejárt a műsorszórási engedélyük, ezért kellett gyorsan dönteni a műsor leállításáról.

Már csak formálisan léteznek (Fotó: Kecskés István)

Már csak formálisan léteznek (Fotó: Kecskés István)

A dolog hátterében viszont az húzódik meg, hogy nem találtak neki gazdát, az önkormányzat pedig a törvény szerint immár nem lehet az alapítójuk. A formális ok nyilván jó ürügy volt arra, hogy megszüntessék a műsorszórást. Közben megérkezett a Privatizációs Ügynökség hivatalos értesítése arról, hogy a dolgozók részéről sem volt érdeklődés a vállalat részvényeinek megvásárlására. Azóta a vállalat ugyan formálisan még létezik, a megmaradt 15 dolgozó pedig kötelezően bejár a munkahelyére, munkafeladatuk viszont nincs. Ez a furcsa helyzet meddig fog még fennállni, az elsősorban attól függ, hogy mikor tartják meg a nagybecskereki képviselő-testület következő ülését. Azt viszont egyelőre csak kevesen tudják. Állítólag még februárban sem hívják össze a képviselőket, hogy formálisan is eldöntsék a vállalat és a dolgozók sorsát. Két határozat születhet: vagy felszámolják a közvállalatot, ami a legvalószínűbb, vagy pedig átregisztrálják valamilyen más tevékenységre, amire a jelenlegi megszorítások közepette vajmi kevés esély van.
Tehát egyre valószínűbb, hogy csaknem 37 év után felszámolják a nagybecskereki rádiót, amely a szerb mellett magyar, román és szlovák nyelven is sugározott műsort. Az ilyen végkifejlet csapás lesz a Közép-Bánátban élő polgárok tájékoztatására, mivel körzeti rádióról van szó. A körzetben még két rádió szüntette be a műsorsugárzást. Tavaly novemberében elköszönt a hallgatóktól a törökbecsei rádió, amely 18 éven keresztül sugárzott egész napos műsort, főleg szerb, de magyar nyelven is. Hasonló sorsra jutott a szécsányi rádió is, amelyen már korábban megszüntették a magyar műsor sugárzását.
A nagykikindai rádió 1991 óta sugározta műsorát, szerb, magyar, időlegesen pedig román és roma nyelven is. 24 év folyamatos munka után 2015. december 21-én beszüntette a műsorsugárzást. Ez volt az észak-bánáti körzet legrégibb rádiója. A helyi önkormányzat döntése értelmében már ki is törölték a médiumok nyilvántartásából.
Furcsamód a helyzet valamivel jobb Dél-Bánátban, ahol legkevesebb magyar él. Ha nehezen is, de egyelőre még működik az antalfalvi (Kovačica) rádió és televízió, amely szerb, szlovák, magyar és román nyelven sugároz rádió és tv-műsort. A szlovák többségű községi székhelyen 2002-ben Szlovákia 250 ezer eurós támogatásából indították be a médiumot.
Egyelőre talpon maradt a pancsovai rtv is, amelynek magyar nyelven heti 25 perc televíziós és heti 55 perces rádiós műsora van. A kevevári rádióban pedig vasárnaponként zenei kívánságműsort sugároznak a vidék magyar hallgatói számára.
A kisebbségi újságok szempontjából sem rózsás a helyzet. Nagybecskereken a Zrenjanin hetilapban egy-egy magyar, szlovák és román nyelven írt oldal is van. A helyi újság privatizálása után is megmaradtak ezek az oldalak. A megszerzett pályázati támogatások függvényében – évi három-négy alkalommal jelenik meg a Muzslyai Újság, a Tordai Újság, a Csernyei Újság, egyes időszakokban volt Ittabéi Újság is. Székelykevén havi rendszerességgel megjelenik a magyar nyelvű helyi újság, az Igaz Szó. Sándoregyházán (Ivanovo) a szerb nyelven megjelenő helyi újságban időnként magyar nyelven is jelentetnek meg írásokat.