2024. április 26., péntek

Tizenkétmillió szál adózatlan cigaretta

Nem mindennapi akció zajlott Szegeden, a Kereskedő közben, ahol a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói és Csongrád megyei pénzügyőrei közös razzia során lefoglaltak egy kamion cigarettaszállítmányt. A raktérből több mint 596 ezer doboz, majd tizenkétmillió szál Weston Street, Marble és Ashima fajtájú, magyar adójegy nélküli, adózatlan cigaretta került elő. A lefoglalt cigaretta értéke 648 millió forint.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint a NAV akciója megakadályozta a szállítmány magyarországi forgalomba kerülését. A raktér felnyitása után derült fény arra, hogy a kamion raktere teljes egészében adózatlan cigarettával volt tele. A pénzügyi nyomozók költségvetési csalás miatt kihallgattak és őrizetbe vettek egy 30 éves szerb férfit. A Szegedi Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatását.

A fogás meglepő, mert nem a határon történt. Csak találgatni lehet, hogyan jutottak a pénzügyőrök a cigaretta-szállítmány nyomára. Elképzelhető, hogy a csempészárut szándékosan engedték az országba, ezzel buktatva le a szegedi elosztókat.