2024. április 26., péntek

A böjt nemcsak a vallás miatt fontos

Egészséges étrendi ajánlások az előttünk álló ünnepekre

Mit együnk, hogyan főzzünk az ünnepek alatt, hogy azok elmúltával ne szembesüljünkújra és újra ugyanazzal a problémával, mint minden év végén, mikor a mérlegre állunk, és rájövünk, hogy két hét alatt akár több kilónyi súlyfelesleget is felszedtünk. Berta Berényi Tímea dietetikust faggattuk arról, hogyan főzzön a háziasszony, hogy a családját, vendégeit, de saját magát is megvédje a felesleges súlygyarapodástól az ünnepek alatt, és utána is.

– A legfontosabb, hogy meg kell válogatni a nyersanyagot, amiből főzünk, valamint az étel elkészítésének módjára is ügyelni kell. Lehet ízletes ételeket készíteni kevesebb zsiradékkal vagy kevesebb hozzáadott szénhidráttal, fehérjével is. Jóllehet mindhárom tápanyagra szükségünk van, ha bármelyik fogyasztását túlzásba visszük, az túlsúlyt eredményezhet. Fontos, hogy ne bő zsiradékban, bő olajban készítsük az ünnepi sülteket. Ehelyett használjunk olyan edényt, amelyben a hús a saját zsírjában, hozzáadott zsiradék nélkül is elkészíthető. Nagyon ízletes lesz az ünnepi menü, ha sok zöld fűszert használunk az elkészítéskor. Régen sokkal többet használtak bazsalikomból, rozmaringból, kakukkfűből, csomborból, borsikafűből, zeller zöldjéből, petrezselyem zöldjéből, snidlingből. Bátran használjuk ezeket a fűszereket, mert ízletesebb lesz az ételünk.

Hogyan készítsük a süteményeket, hogy egészségesebbek legyenek?
– Újratanulhatjuk nagyanyáink sütési szokásait, amikor még teljes kiőrlésű lisztet vagy tönkölylisztet használtak a süteményekhez, meg azokat az alapanyagokat, amelyek megteremtek ezen a vidéken. Igaz, hogy a dió és más olajos magvak kalóriásak, de szükségesek az egészséges táplálkozásban. Fontos, hogy mértéket tudjunk tartani.

A téli ünnepekkor sokkal kalóriásabb süteményeket sütünk, sok margarinnal, sok krémmel, sok cukorral...
– Ha lehet, kerüljük a margarint. A sütéshez inkább használjunk vajat, igaz, az is kalóriás, de természetes táplálék. Nem muszáj a tésztát mindig tejjel gyúrni, használjunk inkább vizet, amiben nincs kalória. Vagy használjunk kevesebb tojást, hiszen 4 tojásból is finom vizes piskóta készül, olyan, mint a 12 tojásos. A torta krémjében is csökkenthetjük a cukrot, mert sokszor túl édesen készítjük. A kristálycukor keverhető vagy teljesen felcserélhető természetes édesítőkkel, pl. szteviával vagy nyírfacukorral. Édesítésre használhatunk aszalt gyümölcsöt is. Különféle konyhatechnikai trükköket kell bevetnünk, hogy egészségesebb süteményt kínálhassunk.

Ilyenkor naponta akár ötezer kalóriát is be tudunk vinni egy étkezéskor. Mit tegyünk ez ellen?
– Az ünnepeket megelőzi a böjti időszak, amit sajnos elfelejtünk betartani. Csak a karácsonyt megelőző nap a szigorúan vett böjti nap, esetleg még a pénteki napok. Pedig a böjt nemcsak a vallás miatt fontos, egyébként is nagy hasznára van a szervezetünknek. Jó lenne, ha az ünnepek előtt jobban odafigyelnénk, és több húsmentes napot iktatnánk be az étrendünkbe. Igaz, hogy zöldségfélében nem akkora a választék a téli hónapokban, mint nyáron, de most is találhatunk például friss és egészséges káposztaféléket, céklát, zellert, sárgarépát, amiből készíthetünk nyers salátákat vagy pároltzöldség-köreteket. Ha nem visszük túlzásba a szénhidrát bevitelét a böjti időszakban, ha nem eszünk sok kalácsot, kenyeret, tésztát, valamint a húst nem szénhidráttal esszük együtt, tehát burgonya és rizs helyett inkább valami zöldséget kínálunk köretként, akkor már fel is készítettük a szervezetünket, hiszen ha böjtkor kevesebbet eszünk, akkor az ünnepekkor sincs akkora étvágyunk. Ha tudatosak vagyunk, és példát szeretnénk mutatni a gyerekeinknek, akkor igyekeznünk kell nem túlenni magunkat. Nagyon fontos még, hogy az étkezések között legyen legalább 3, de az sem baj, ha 4-5 óra szünet, mert a folyamatos evés, eszegetés biztos út az elhízáshoz, még akkor is, ha a kalóriabevitel nem haladja meg a napi szükségletet.

Még egy fontos dolgot meg kell említenünk, mégpedig az alkoholt. Nagyon sokan nem is számítják bele a napi kalóriabevitelbe azt a néhány kupica mézes pálinkát vagy az ebéd mellé elfogyasztott 1-2 pohár bort.
– Hagyományok és szokások is diktálják, hogy karácsonykor mézes pálinkát iszunk, szilveszterkor pezsgőt. Ha egy kis pohárkával megiszik az ember, azzal lehet, hogy egy kicsivel több energiát visz a szervezetébe, de ennyi talán még elfogadható. A gond akkor kezdődik, ha mértéktelenül fogyasztunk. Ha igyekszünk többet mozogni, sétálni, netán táncolni az ünnepek alkalmával, akkor a túlzott energiabevitel ledolgozható. De a vízfogyasztásról se feledkezzünk meg! A víz a legjobb szomjoltó, evés előtt fél órával és evés után 2 órával igyunk 1-1 pohár vizet. A napot 1-2 pohár vízzel a legjobb elkezdeni.