2024. április 27., szombat

Jubilál a gimnázium

A topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli

Az 1955/1956-os tanévben megnyílt iskola a korábbi Testvériség-Egység elnevezés helyett 1992-ben vette fel az első szerb közoktatási miniszter, a szerb felvilágosodás egyik legnagyobb alakja, a nyelvész, író/költő, tanár Dositej Obradović nevét. Az iskola fennállása alatt számos változáson esett át, az általános gimnáziumi szakirány mellé a közelmúltban csatlakozott a közgazdasági szak. Az iskolában többek között olyan személyek tanítottak, illetve tanultak, mint Tóth Ferenc költő, Csernik Attila grafikusművész, Harkai Vass Éva költő, egyetemi tanár, Fenyvesi Ottó költő, képzőművész. A hét folyamán magyar és szerb nyelven is különböző rendezvényekkel, előadásokkal, irodalmi beszélgetésekkel, kiállítással emlékeznek meg ötven év történelméről, a tanárok és diákok mellett bevonva az iskola korábbi tanárait és tanulóit is. A rendezvénysorozat a pénteki ünnepi műsorral zárul.

Fotó: Herceg Elizabetta

Fotó: Herceg Elizabetta

Az ünnepi programok sora hétfőn délben kezdődött, amikor is a Mécsvirág együttes látogatott az intézménybe. A Verebes Krnács Erika, Baráth Hajnal Anna, Zsoldos Ervin összetételű trió Folyók fölött című produkciójában kortárs költők versei szólaltak meg zenei kíséret mellett. A következő programpontra a Művelődési Ház kiállítótermében került sor, ahol a gimnázium egykori és jelenlegi tanárainak és diákjainak az alkotásából nyílt kiállítás. A tárlaton Penovác Endre, Csernik Attila, dr. Szakmány Major Edit, Kollár András, Đura Stefanović, Mudrinić Margit, Belančić Mile, Dragić Dejana, Jovana Cvijanović, Becskei Anikó, Teodora Vojnović, Bojana Grahovac, Štulić Jovanka, Forró Réka, Turuc Réka és Mandić Stevo alkotásaival találkozhatott a nagyérdemű. A megnyitón Veselin Martinović, az iskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, míg magyar nyelven Mengyán Pletikosić Ildikó, az iskola pszichológiatanára szólt a közönséghez.

Ezt követően a Művelődési Ház mozitermében színházi előadásra került sor, amelynek során az iskola diákjaiból összeállt színjátszócsoport bemutatta a Tanár úr, de miért! című produkcióját. A darabot Turuc Roxana rendezte. A mintegy negyven perces komédiában a színház a színházban motívumát felhasználva arra kaptunk választ, hogy hogyan nem szabad színpadra vinni a Rómeó és Júliát. Az ifjú színészpalánták nagyszerűen helyt álltak, és a népes közönség remekül szórakozott az időnként fájdalmas poénokon. Este héttől a népszerű Marčelo volt az iskola vendége. A moziteremben megtartott beszélgetést az életről Kojić Sanja vezette.

Az ünnepi programsorozat kedden irodalmi esttel folytatódott, melynek vendége Mojsilović Bobić Mirjana volt.

A Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola programsorozata ma este 19 órakor a Felfuvalkodott tökfej című előadással folytatódik, amelyet a szabadkai Népszínházzal együttműködve az iskola diákjai adnak elő szerb nyelven. Az előadás helyszíne a Művelődési Ház moziterme. Holnap, csütörtökön 12 órától a gimnázium épületében Klinko Jan tart szerbnyelvű előadást a Csernobili katasztrófa, huszonkilenc évvel később címmel. 17 órától a Művelődési Ház mozitermében Náray Éva és Bencsik Erzsébet vezetésével irodalmi estre kerül sor, ahol kortárs művészekkel, volt gimnáziumi tanulókkal találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvénysorozat utolsó programpontjára pénteken 17 órakor kerül sor. Az ünnepi műsor keretében bemutatják az iskola történetét feldolgozó A topolyai gimnázium fél évszázada című monográfiát.