2024. április 26., péntek

Húszmilliót költöttek utazásokra

Közzétették a képviselők hivatali útjainak, bérezésének részleteit

A szerb parlament teljes költségvetésének egy százalékát, pontosan 21,5 millió dinárt fordított hivatali utak finanszírozására az év első kilenc hónapjában. Maja Gojković, a képviselőház elnöke utazott a leggyakrabban, s 1,9 millió dinárba kerültek útjai, őt Aleksandra Đurović, a parlament külügyi bizottságának elnöke követi a költségek szerinti ranglistán, 1,6 millió dinárt fordítottak külföldi látogatásaira. Aleksandar Senić, az európai integrációs bizottság elnöke, a Szociáldemokrata Párt képviselője 916 ezer, Gordana Čomić, a Demokrata Párt képviselője 797 ezer, Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője 712 ezer dináros költséget jelentett a képviselőháznak ebben a periódusban az utazások miatt.

Maja Gojković elmondta, hogy a szerbiai parlament a legtakarékosabb képviselőházak egyikének számít, de ennek ellenére jövőre még inkább szorgalmazni fogja majd a takarékossági intézkedéseket, melyeket, mint mondta, úgy kell véghezvinni, hogy ne befolyásolja a parlament törvényhozási, felügyeleti és képviseleti funkcióit. Közölte, hogy különösen a repülőjegyek vásárlásakor és a szálláshelyek foglalásakor lenne még lehetőség megtakarításokra. Aleksandra Đurović úgy fogalmazott, hogy a külügyi bizottság élén dolgozni annyi jelent, hogy részt kell venni külföldi eseményeken. „Az, hogy utaztam, annyit jelent, hogy dolgoztam” – jelentette ki.

A képviselőház éves költségvetése egyébként 1,78 milliárd dinár, és szeptember végéig ennek az összegnek a 62 százalékát tudták realizálni.

Közzétették a felvett napidíjak összegeit is. Maja Gojković, aki a házelnöki tisztség mellett ellátja a parlamentek közötti együttműködéssel foglalkozó interparlamentáris unió szerbiai küldöttségvezetőjének, továbbá a délkelet-európai parlamentek együttműködési közgyűlésének hazai vezetői tisztségét is, 303 ezer dinárt vett fel napidíj címén, 1,3 millió dinárt fordítottak útiköltségre és 190 ezer dinárt szállásköltségekre. Đurović, aki az Európa Tanács közgyűlésének hazai küldöttségvezetője is, 404 ezer dinárt kapott napidíjakra, 464 ezret útiköltségre, 554 ezret szállásköltségek fedezésére.

A külföldi utazásokra a számbelileg is legnagyobbnak számító Szerb Haladó Párt képviselőcsoportja költötte el a legtöbbet, 12 millió dinárt, a Demokrata Párt frakciójának tagjai 2,3, a Szerbiai Szocialista Párt 1,7, a Szociáldemokrata Párt szintén 1,7 millió dinárt fordított ezekre az utakra. A belföldi utazások költségei az idén eddig összesen 730 ezer dinárt tettek ki. Az összeg felét a haladók költötték el, a szocialisták 63 ezer, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt 48 ezer, a demokraták mindössze 17 ezer dinárt vettek fel ezen a címen. Đurović volt az, aki a legtöbbet utazott itthon is, 70 ezer dinárt tesznek ki a kiadások.

Hogy hogyan alakultak a képviselőházi bérek? Maja Gojković ebben a kilenc hónapban összesen 1,9 millió dinárt vágott zsebre, őt Konstantin Arsenović alelnök, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának (PUPS) képviselője követi 1,8 millió dinárral, Gordana Čomić (DP) és Vladimir Marinković (SZSZDP) egyaránt 1,6 millió dinárban, Milutin Mrkonjić (SZSZP), Petar Petrović (Egységes Szerbia), Aleksandar Jugović (Szerb Megújhodási Mozgalom), Nenad Čanak (Vajdasági Szociáldemokrata Liga), Pásztor Bálint (Vajdasági Magyar Szövetség) és Aleksandar Senić (SZDP) hozzávetőleg 1,5 millió dinárban részesültek az elvégzett munkáért.