2024. április 26., péntek

Bonyolódik a sötétített üvegek engedélyeztetése

Eddig a felhatalmazott szervizben 80 euróért elvégezték a teljes munkát, és beszerezték a szükséges engedélyeket, most mindez 120 euróba kerül

Ha az autótulajdonos meg akarja tartani a sötétített fóliát, a szükséges bizonylatért 4800 dinárt kell fizetnie a Szerbiai Motorosszövetségnek (AMSS). A gépjárművekre vonatkozó új törvénymódosítás értelmében az AMSS bizonylata nélkül nem végezhető el a gépkocsi műszaki vizsgálata, és az autót nem lehet bejegyeztetni.
A sötétített autóüveg-fóliák alkalmazhatóságának kivizsgálása ellen az elégedetlen tulajdonosok petíciót kezdeményeztek több közösségi oldalon, amelyeken néhány nap alatt több ezer aláírás gyűlt össze. A tiltakozók mindegyike kiemeli, hogy az indokolatlanul magas vizsgálati költség túlságosan megterheli a már egyébként is megtépázott családi költésvetést.

Egyik belgrádi autós leírta, hogy két évvel ezelőtt sötétíttette el a gépkocsija ablakait, akkor a munkát végző cégtől bizonylatot kapott. A közelmúltban el akarta végeztetni a jármű műszaki vizsgálatát, de a bizonylat érvénytelenségére hivatkozva elutasították. Két évvel ezelőtt a felhatalmazott szervizben 80 euróért elvégezték a teljes munkát és beszerezték a szükséges engedélyeket, most mindez 120 euróba kerül. „Nagy valószínűséggel leszedem a sötétítést” – tette hozzá a belgrádi sofőr.

A helyzetet bonyolítja, hogy ha valaki kérvényezni akarja a sötétített ablaküveg vizsgálatát, előtte ki kell kérnie a forgalmazó beleegyezését. Hogy ez mennyibe fog kerülni, még nem tudni, de annyi bizonyos, hogy az autó „átalakításáért” köztársasági illeték címén 300 dinárt kell befizetni.
A szükséges felvilágosításért a Közlekedésbiztonsági Ügynökséghez lehet fordulni, amelynek a számlájára dokumentum feldolgozása címén 3000 dinárt kell befizetni, ezt követően pedig a kivizsgálás engedélyezéséért 3300 dinárt. Miután a tulajdonos túlesik a kezdeti formalitásokon, még befizet 4800 dinárt az AMSS-nek, amely eddig az egyetlen meghatalmazott az engedély kiadására. Ezt követi azután a 2500 dináros kötelező műszaki vizsgálat. A teljes kiadás így eléri a 13.900 dinárt.
Az új előírás nem vonatkozik a gyárilag elsötétített autóüveggel felszerelt gépkocsikra.