2024. április 27., szombat

Természetvédelem és Pongó-program

Adán állat- és természetvédelmi központot alakítanak ki civil szervezetek
Az épülő természetvédelmi központ az adai rétben

Az épülő természetvédelmi központ az adai rétben

Két adai civil szervezet, a Pongó Állatvédelmi Egyesület és a Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom június végén megkezdte egy állat- és természetvédelmi központ kialakítását Adán az Alsó-rétben. A négykvadrátos telket a Németországban élő Bognár Róbert vásárolta a Pongónak. A férfi Németországban gyűjtést is szervezett, hogy tárgyi és pénzadományokkal segítse a kutyák befogásával és örökbe adásával foglalkozó egyesületet. Bozsóki Róbert, a Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom igazgatóbizottságának elnöke elmondta, hogy szervezetük programja tartalmazza nemcsak a kutyák, hanem a többi állat védelmét is, valamint a természetvédelmet, vagyis a növények megóvását, a fák és a zöldövezetek megőrzését. A szervezet tevékenységének fő irányvonalát eddig is a Tisza menti tavasz elnevezésű projektum képezte, amely már 15 éve él. Ennek a lényege a hagyományos konyha-, bio- és fűszerkertek népszerűsítése, hogy az emberek felismerjék, hogy talpalatnyi helyen is tudnak maguknak termelni jó minőségű és biztonságos élelmiszert, fűszernövényeket és virágokat, hogy szebb és élhetőbb legyen a községük, illetve mindenkinek a saját háztája.

– Ez a program úgy kapcsolódik a Pongó-projektumhoz, hogy mi ugyanazon a területen szeretnénk egy olyan környezetet kialakítani, ahol képviselve lesznek a hagyományos gyümölcsfajták és a konyhakerti növények a Tisza menti tavasz folytatásaként, ami az óvodákban és az iskolákban már kora tavasszal elkezdődik magok ültetésével és a palánták nevelésével. A csemeték kiültetése és megerősödése után ezeket, köztük a kisfákat és a virágokat, átültethetjük közterületekre, óvodákba és iskolákba – magyarázta Bozsóki Róbert. – Emellett a bejáródott programunkhoz tudunk pályázatokat írni. Az idén a köztisztaság területén nagyon komoly pályázatot nyertünk. Ugyanúgy erre a munkára is pályázaton szeretnénk közmunkásokat alkalmazni. Ezzel megoldanánk a projektum finanszírozását, mivel a kutyák védelme nehezen tud önellátó lenni. Ez utóbbi adományokból működik, és mindig nagyon szűkös a keret, mert a kutyák táplálása, higiéniai ellátása sok pénzbe kerül, akárcsak az objektum fejlesztése. A központot tartalommal szeretnénk megtölteni, ahol a látogató nemcsak kibetonozott területet és parlagon álló földet lát, hanem fákat és növényeket, illetve ahol programokat szervezhetünk az iskoláknak és más intézményeknek. A Tisza menti tavasz keretében minden évben tartunk szemináriumokat, amelyre az újvidéki Mezőgazdasági Karról és a Megatrend Egyetemről érkeznek az előadók, így ezeket ott szeretnénk folytatni. A Pongó-projektum lényege, hogy a kicsapott kutyákat, valamint a kutyakölyköket, amelyekkel gazdáik nem tudnak mit kezdeni, igyekszünk ellátni, és másik gazdát találni számukra. Ha szükség van rá, akkor valamennyi kutyát ideiglenesen el tudunk helyezni. Hangsúlyosan felhívnám a közvélemény figyelmét, hogy senki ne ijedjen meg, hogy itt menhely épül, ahol aztán lesz háromszáz kutya, amelyeket nem lesz, aki etessen, és takarítson utánuk, illetve mindez zajjal és bűzzel jár. A program lényege az, hogy a kutyáknak gazdát találjunk, hogy ne vigyék el az utcáról a nagykikindai sintérek, mert azok a kutyák nem jönnek vissza. Ott nem működik az örökbe adás, hanem betegnek nyilvánítják a kutyát, és egy héten, tíz napon belül elaltatják – közölte az ökológiai mozgalom tagja.

Laták Zsuzsanna, a Pongó Állatvédő Egyesület elnöke elmondta, hogy a szervezet két éve létezik, de az alapítók közül már egyedül maradt, mert a többiek úgy látták, hogy nem tudnak segíteni az állatokon menhely és anyagi támogatás nélkül. Megjegyezte, hogy már 80 kutyát mentettek meg. Nem akarnak az utcákról több száz kutyát összegyűjteni, hogy azoknak menhelyet létesítsenek, ahol etetni kell az állatokat, hanem az a céljuk, hogy a befogott állatokat ivartalanítsák és chippel lássák el, majd örökbe adják.

– Eddig volt a Cseh Károly utcában egy kis udvarunk, de ott nem maradhatnak tovább a kutyák. Természetesen lakott területen nem lehet ilyen létesítményt működtetni. Tavasszal jelentkezett a Németországban élő Bognár Róbert, aki felajánlotta, hogy segít a Pongónak. Vásárolt nekünk egy négykvadrátos telket az adai Alsó-rétben, majd a továbbiakban is támogatott anyagilag bennünket. Mostanra a terület már körül van kerítve, van nagy udvar és kis udvar, készülnek a kutyáknak a bokszok. A területre szeretnénk bevezettetni az áramot, és házat építeni. Szomszédság nincs, de biztos lesz olyan, akit majd zavar a létesítmény. A területet szeretnénk fásítani, és azt tervezzük, ha megépül a ház, akkor abban valakit állandó jelleggel ott tartózkodna, és gondját viselné az állatoknak. Ezt hárman Kazinczi Klárával és Bozsóki Róberttel nem tudjuk végezni. A terület kiépítéséhez a szociális központból kaptunk öt közmunkást, valamint a Standard kommunális közvállalat dolgozói is segítettek, illetve Cseszák Sándor minden reggel biciklivel jött Óbecséről, és segédkezett az építkezésben. Önkéntesek nem nagyon vannak, így fizetjük a munkásokat. Az építkezést június 25-én kezdtük el. Áprilistól kezdve Bognár Róberttől sok csomagot kaptunk, köztük plédeket a kutyáknak, eledelt, nyakörveket, higiéniai eszközöket, bolhaport, játékokat és tálakat. Mindezt adományként gyűjtötte össze Németországban, ahol internetes folyószámlát nyitott a Pongónak, pénzadományokat gyűjtött, weboldalt és szórólapokat készített. Bruckner Mónika, aki korábban az adai állatkertnek ketreceket vásárolt, azokat nekünk ajándékozta – nyilatkozta Laták Zsuzsanna, aki hozzátette, hogy aki segíteni kíván a Pongónak, az a Facebookon megtalálhatja az elérhetőségeiket.