2024. április 26., péntek

Falugyűlés Bajsán

A helyi közösség kiáll a Krivaja folyó szennyezése ellen tiltakozók mellett – A falugyűlés résztvevői egyhangúlag támogatták a helyi járulék újbóli bevezetését

Bajsán falugyűlést tartottak a helyi közösség szervezésében. A tűzoltóotthon nagytermében tartott összejövetelen mintegy száz polgár vett részt. Két témáról volt szó, a helyi járulék újbóli bevezetéséről és a Krivaja folyó szennyezéséről. A helyi közösséget Lackovics Károly tanácselnök képviselte, de mellette jelen volt Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, Plohl Edvin, a topolyai községi képviselő-testület elnöke, valamint Saša Srdić környezetvédelmi és Zsemberi János gazdasági tanácsos.

A helyi járulék fizetése január elsején szűnt meg, mivel a tavalyi évben megtartott szavazáson nem járult elegendő számú bajsai az urnák elé. Lackovics elmondta, hogy ezt az időszakot Topolya község önkormányzatának a segítségével tudták átvészelni, de minden kiadásukat minimalizálni kellett, ezért a folyamatok lelassultak. A helyi járulék jelenti az önrészt a pályázatokon, ezért járulék nélkül nem tudnak pályázni, mondta el a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy a helyi járulék nélkül nem tudják befejezni a vízvezeték-hálózat felújítását, és a jövőben  kénytelenek lesznek felfüggeszteni az árkolást és egyéb munkálatokat is. Lackovics érvelését követően a falugyűlés résztvevői egyhangúlag támogatták a helyi járulék újbóli bevezetését. A bajsaiak június 21-e és július 5-e között szavazhatnak a helyi járulékról, mindennap 8 és 18 óra között a helyi közösségben. Az idősek, betegek otthon is szavazhatnak, de ezt előre kell jelenteni a 721-004-es telefonszámon.

A KRIVAJA SZENNYEZÉSÉRŐL

A falugyűlés második témája a Krivaja szennyezése volt. A község képviselői ismertették az ezzel kapcsolatos eddigi lépéseiket, és elmondták, hogy a legutóbbi tárgyaláson részt vett Slobodan Puzović tartományi környezetvédelmi titkár és a szennyezők képviselői is. Arról is beszámoltak, hogy a község már megvásárolta a szennyvíztisztító területét és a tervdokumentáció egy része is elkészült. A továbbiakban azon dolgoznak, hogy előteremtsék a szükséges anyagiakat a létesítmény kiépítésére.

A gyűlésen felszólalt Mengyán Pletikosić Ildikó civil aktivista is, és elmondta, hogy leveleket fogalmazott meg Topolya község, Slobodan Puzović, Dušan Pajtić és Dragan Sekulić tartományi illetékesek, MiladinNešić, Henrich Muskinya Anikó és Saša Janković ombudsmanok, valamint Snežana Bogosavljević Bošković környezetvédelmi miniszter és Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke részére. Mengyán Pletikosić arra kéri a címzetteket, hogy támogassák a Krivaja problémájának minél gyorsabb és hathatósabb megoldását. A községtől azt kéri, hogy  alakuljon egy csapat, amely aktívan foglalkozik majd a témával szakemberek és civilek bevonásával, valamint állandó kommunikációt tart fenn a szennyezőkkel. A tartományi illetékesektől szigorúbb büntetéseket kér és segítséget a szennyvíztisztító kiépítéséhez. Pásztor Istvánt pedig arra kéri, hogy minden befolyásával támogassa a Krivaja szennyezésének megfékezését. A falugyűlés egyhangúlag támogatta Mengyán Pletikosić felvetését, így a leveleket a bajsai helyi közösség aláírásával és pecsétjével ellátva fogják továbbítani az illetékesekhez.