2024. április 26., péntek
TOPOLYA

A TSC a bajnok

A topolyai labdarúgók megnyerték a vajdasági bajnokságot, és a III. ligába jutottak

A topolyai TSC ebben a szezonban minden tervét teljesítette. Amint Palágyi Szabolcs, a klub igazgatója elárulta: az idény kezdetétől az volt a céljuk, hogy megnyerjék a bajnokságot, és magasabb ligába jussanak. Ezt maradéktalanul teljesítették. A továbbjutás nem volt egyértelmű, hiszen volt olyan pillanat is, amikor 7 ponttal le voltak maradva.

– A bajnokság végéig folyt a harc közöttünk és a hódsági csapat között. Csak az idény második felének a közepe tájékán szereztünk akkora előnyt, hogy ne kelljen aggódnunk az első hely miatt. A bajnokság első részét a második helyen fejezetük be, és volt olyan pillanat is, amikor 7 pontos volt a lemaradásunk. Ezt sikerült behoznunk, és végül egy nagyon jó bajnokságot játszottunk. Arra hajtottunk, hogy minden mérkőzésen 3 pontot szerezzünk, mind idegenben, mind hazai pályán. Nem volt könnyű, és emiatt egy kis teher nehezedett a játékosokra, de végül sikerült az első helyre küzdenünk magunkat, amit nem engedtünk ki a kezünk közül a bajnokság végéig – mondta el a klub igazgatója.

A TSC-től nem idegen a III. szerb liga, hiszen pár évvel ezelőtt már bejutottak, így tudják, mire számíthatnak. Palágyi szerint szükségük lesz néhány komolyabb játékosra, hogy megállják a helyüket.

– Ez már komolyabb liga, a fő különbség a játék gyorsaságában van. Tehát nem a játékosok, hanem játék gyorsaságáról van szó. Gyorsabban kell gondolkozni és döntéseket hozni. Ezen kell dolgoznunk, és akkor elég jó helyezést tudunk majd elérni. A hazai játékosok mellett szükségünk lesz néhány olyan játékosra, akik felsőbb szinten játszanak, és húzóerőként fognak szolgálni. Itt mindössze 2-3 játékosról van szó, és ha találunk a környéken megfelelőt, akkor rájuk fogunk támaszkodni – hangoztatta az igazgató, majd arról is szólt, hogy az előttük álló szezonban a hangsúlyt a többi csapat kiismerésére helyezik.

– A Vajdasági Ligában megvolt az a cél, hogy mindenféleképp elsőnek kell lennünk. Ebben a ligában arra fogjuk szánni az első bajnoki idényt, hogy megismerjük a többi csapatot, de semmiképp sem akarunk a táblázat alsó részében lenni. Fontos, hogy az idény elején minél több pontot gyűjtsünk, és olyan helyezést érjünk el, amely nyugodtabb tavaszi részt fog biztosítani. Ha ezeket sikerül elérnünk, akkor az 5 és a 8. hely között végezhetünk a bajnokságban – mondta Palágyi, majd még hozzáfűzte, hogy július 6-án kezdik meg a felkészülést a következő idényre.

Egy csapat sem lehet eredményes komoly támogató nélkül. A TSC e tekintetben szerencsés, hiszen főtámogatójuk a Sat-Trakt cég és tulajdonosa, Zsemberi János. Zsemberi pontosan 10 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a klub mögé áll. Akkor siralmas állapotok uralkodtak az egyesületben: az első csapat egy ligában sem versenyzett, mindössze kétgenerációs utánpótlásképzés folyt, valamint a topolyai labdarúgópálya és környéke teljesen lepukkadt állapotban volt. A klub élére új emberek kerültek, és először rendbe tették a stadiont, majd magát a csapatot is. Természetesen mindez nagyon sok pénzt emésztett fel, Zsemberi elmondása szerint ez az összeg eléri a több tízmillió dinárt. Valószínűleg mindenkit érdekel, hogy miért áldoz valaki ennyi pénzt egy labdarúgóklubra.

– Szeretet, kihívás, megszállottság, társadalmi érzékenység. Úgy gondolom, hogy akinek lehetősége van, annak kötelessége is, hogy segítse a sportot és a kultúrát. Fontos, hogy a fiataloknak sportolási lehetőséget biztosítsunk, és a környékünkön a sportágak közül a labdarúgás a legtömegesebb. Így ha a labdarúgást támogatjuk, akkor a lehető legtöbb fiatalnak nyújtunk sportolási lehetőséget. Községünkben egyébként nagy hagyománya van a labdarúgásnak, a topolyai klub több mint 100 éves. Legtöbbet a TSC-re áldozunk, emellett támogatjuk még a községben a női asztaliteniszt és kosárlabdát, és alkalmi támogatásokat biztosítunk kisebb klubok számára is – mondta el lapunknak Zsemberi.

A főtámogató kezdetektől fogva nem az eredményre helyezte a hangsúlyt, hanem az utánpótlás-nevelésre.

– Úgy voltunk vele, hogy az eredmény egy olyan dolog, aminek magától kell jönnie. Elsősorban az a fontos számunkra, hogy a saját játékosainkat játszassuk. Igaz, most, hogy feljutottunk a szerb ligába, kelleni fog pár vidéki játékos, mert a mieinknek a vajdasági túl gyenge, a szerb liga viszont túl erős. Azt hiszem, nem vészes, ha az első csapatban van 2-3 vidéki játékos, mert az a lényeg, hogy van egy ifjúsági csapatunk, amelyben csak Topolya és Kishegyes községbeli fiatalok játszanak. Példaként megemlíteném, hogy két évvel ezelőtt egy saját nevelésű kishegyesi fiú bejutott a Ferencvárosba – hangoztatta Zsemberi, aki úgy látja, hogy ennek a kitartó utánpótlás-nevelési munkának köszönhető, hogy sikerült bejutniuk a III. ligába.