2024. április 27., szombat

Nézőpont: Orbán célba ér

Bírálták az ellenzéki pártok a hét végén Orbán Viktort és eddigi ténykedését. Haragjukat a miniszterelnök pénteki előadása, illetve kormánya munkájának értékelése váltotta ki.

Nem mindenki ostorozta azonban Orbánék eddigi tevékenységét. Sőt, a Nézőpont Intézet arra a következtetésre jutott, hogy a kormánynak a következő parlamenti választásig, vagyis az előtte álló három évben, lesz elég ideje a – miniszterelnök által – minap felvázolt célok eléréséhez.

A budapesti elemző- és kutatócég szerint a beszédben középpontba állított „polgári berendezkedés” gondolata a középosztályhoz tartozók számának növelésére és az életminőség javítására utal, melynek megvalósítása a rendszerváltozás óta most először került reális közelségbe.

A beszéd másik fontos pontjának a kutatóintézet azt tartja, hogy a stabil alapok megőrzéséhez elengedhetetlen erős kormányzás mellett a miniszterelnök kiemelte a megértő, „figyelmes” irányítás fontosságát, és fontos erénynek nevezte a cselekvésből adódó hibák felismerését, kijavítását.

A Nézőpont a beszéd lényeges elemének tartja, hogy a kormányfő egyértelműen kiállt hazája európai uniós és NATO-tagsága mellett. A kutatóintézet megjegyzi: Orbán megerősítette, hogy „a bátor kezdeményezésektől függetlenül politikája nyugati orientációjú”, és Magyarországra a nyugati szövetségesi rendszer egyenrangú tagjaként lehet tekinteni. 

Sokan elutasítják a Fideszt

A magyarországi pártok táborának stabilizálódását jelzi a Publicus Intézet és a Vasárnapi Hírek magazin közvélemény-kutatása, amelyből az is kiderül: a Fidesz a 2014 októberében mért csúcshoz képest alighanem elérte mélypontját, szimpatizánsainak lemorzsolódása megállt. Májusban a támogatottsága 23 százalék volt, vagyis 1,8 millió szavazója lehetett.
A Jobbik stabilizálta az utóbbi hónapokban folyamatosan gyarapodó hívei számát. A megkérdezettek 15 százaléka áll a legnagyobb ellenzéki párt mellett. 
Az MSZP 11 százalékos támogatottsága az ősz óta változatlan; mintegy 900 ezer ember képezi a bázisát. A többi ellenzéki párt megítélése változatlan. Az LMP 3 százalék környékén horgonyozik, a DK-ra a megkérdezettek 2 százaléka szavazna. Az Együtt és a PM támogatottsága 1-1 százalék. A bizonytalanok aránya 43 százalék.

A pártok elutasítottságának listáján – népes ellentáboruk miatt – szintén a Fidesz az első, az MSZP a második, a Jobbik a harmadik.