2024. április 27., szombat

Olcsóbb az orvosság, amíg van

Az életmentő szerek olcsóbbak, de a behozatali készítmények ára tartja magát

Több zentai gyógyszertárban jártunk utána, hogy kaphatók-e azok a gyógyszerek, amelyeknek az árát a kormány idevágó rendelete alapján az év eleje óta alacsonyabb áron kötelesek árusítani. A magánpatikákban a mintegy 150 gyógyszer nagy része egyelőre beszerezhető. Piri Angéla gyógyszerész (Elixír gyógyszertár) elmondása szerint elsősorban az úgynevezett életmentő, tehát a betegek számára nélkülözhetetlen készítmények ára csökkent.
– A vérnyomáscsökkentő készítmények, a szívgyógyszerek és más létfontosságú orvosságok árát központilag meghatározta az egészségügyi minisztérium, és a nekünk, magángyógyszertárosoknak is ehhez az árlistához kell tartanunk magunkat. Elsősorban a hazai gyógyszergyárak készítményei kerülnek kevesebbe, mint korábban. Az adminisztratív rendelettel elérték, hogy 10–30 százalékkal, de egyes szerek esetében még ennél is nagyobb arányban csökkentek az árak.
Meglehetősen sokan szenvednek cukorbetegségben, számukra nélkülözhetetlen a szervezetükbe juttatni a hiányzó inzulint, de ennek a létfontosságú szernek az ára nem sokat változott, ez azért van, mert Szerbiában nem gyártanak semmilyen inzulint. A vércukornak a sejtekbe történő felszívódását szabályozó hormont külföldről importálják a gyógyszer-nagykereskedések.
A vérkeringést, a vérnyomást szabályzó szerek mellett a pszichére ható készítmények, a nyugtatók és a hozzá hasonló hatású orvosságok, amelyekből óriási mennyiség fogy Szerbiában, kisebb arányban, mintegy tíz százalékkal lettek olcsóbbak. A Bromazepam és a Diazepam, a két legközkedveltebb nyugtatószer ára alig tíz százalékkal csökkent, de még így is olcsók, hiszen egy-egy doboz nyugtató teljes ára is alig haladja meg a száz dinárt, kedvezménnyel együtt pedig 90 dinár körül van.
A gyomorbetegségekkel kapcsolatban használt szerekhez is olcsóbban hozzá lehet jutni. A különféle szembetegségekre folyamatosan használt szerek ára ugyancsak alacsonyabb januártól. Az egyes penicillinszármazékok, tehát az antibiotikumok, kivéve a Vibramicint, ugyancsak valamelyest leszállított áron kaphatók.
Néhány készítmény jelentősen olcsóbb. Az olyan súlyos betegségek, mint például az idősebb korban szellemi és biológiai leépüléssel járó Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésére szolgáló szerek 60 százalékkal olcsóbbak – foglalta össze röviden a gyógyszerpiaci helyzetet Piri Angéla gyógyszerész.
Az elkövetkező fél évben ki fog derülni, hogy a hazai és a külföldi gyártók mennyire tudnak beleférni a kormány által meghatározott alacsonyabb gyógyszerárba. A gyógyszergyártás és -forgalmazás óriási biznisz, a nagy világcégek számára Szerbia egy meglehetősen behatárolt és adminisztratív úton szabályozott piac. Az állam megszabja, hogy egy-egy cég bizonyos orvosságokból hány dobozzal értékesíthet a hazai piacon. A limitált piaci lehetőségek nem igazán vonzóak. Szerbia is Bosznia-Hercegovina sorsára juthat, ahol addig korlátozták és csökkentették a gyógyszerek árát, hogy számos nagy cég kihátrált a Balkánnak ebből a szegletéből, ami miatt krónikus hiány keletkezett. Ilyenkor azután törvényszerűen megpezsdül a gyógyszer-feketepiac, és a beteg nemhogy olcsóbban, hanem jelentős felár megfizetésével kaphatja csak meg a számára szükséges orvosságot.