2024. április 26., péntek

Januártól új energiatörvény

A háztartások és a nagyfogyasztók kedvükre válogathatnak a gáz-, illetve az áramszolgáltatók között

A Köztársasági Képviselőház tegnapi ülésén elfogadásra került az új energiatörvény, amely gyakorlatilag az Európai Unió harmadik energiacsomagjának teljes körű alkalmazását és a fogyasztók nagyobb védelmét szavatolja.

A törvényjavaslat ismertetésekor Aleksandar Antić energiaügyi és építésügyi miniszter a parlament képviselői előtt úgy érvelt, hogy a szóban forgó jogszabály serkentőleg hat majd a külföldi befektetésekre, és hozzájárul a biztosabb áram- és gázellátáshoz.

– Az új törvény szélesre tárja az ajtót a lehetséges beruházók előtt. Az energetika komoly és ígéretes iparág, amely iránt igen nagy az érdeklődés a befektetők körében – hamgsúlyozta a tárcavezető, és arra is rámutatott, hogy az újonnan elfogadott jogszabály komoly előrelépést hoz az eurointegrációs folyamatokban is, hiszen ez Szerbia számára az EU harmadik energiacsomagjának teljes körű elfogadását és alkalmazását is jelenti.

Az új törvény szavatolja január 1-jétől a szerbiai energiapiac teljes körű megnyitását. Ez azt jelenti, hogy a háztartások és a nagyfogyasztók kedvükre válogathatnak a gáz-, illetve az áramszolgáltatók között, és szavatolt számukra az ellátás is.

Az előző törvényben közellátás megfogalmazás szerepelt a mostani garantált ellátás helyett. Ez azt is jelenti, hogy az érdekeltek a versenytárgyalásokon szabadon választanak garantált ellátót, de a tartalékszolgáltatót is fel kell tüntetni a résztvevőknek.

Az új jogszabály értelmében a kisebb fogyasztók kategóriájába azok a cégek tartoznak, amelyekben az alkalmazottak létszáma nem haladja meg az ötvenet, éves bevételük 10 millió euró alatt van, és 30 000 kilowattóránál kevesebb áramot használnak fel évente.

Azok a cégek, amelyek évente az említettnél több áramot használnak fel, a következő év júliusától nem vehetik igénybe a garantált ellátó szolgáltatásait, külön szolgáltatót kell keresniük az energiapiacon.

Az új törvény értelmében a felhasználók jogosan kérvényezhetik energiafogyasztásuk adatait, a szolgáltatónak pedig ingyenesen hívható telefonvonalat kell biztosítania, amelyen a felhasználók érdeklődhetnek a fogyasztási mutatóik iránt.

A következő évben külföldi energiaügyi cégek is terjeszkedhetnek Szerbiában nagykereskedelmi ellátóként, valamint az állam több forgalmazási rendszerüzemeltetőt is működtethet, de ugyanakkora tarifával.

A törvény a Hivalatos Közlönyben való megjelenése után lép hatályba.