2024. április 26., péntek

Be kellene tartani a szabályokat

Fehér László: Hozhatunk mi akármilyen szigorú törvényt, ettől még egy fiatal beülhet ittasan egy nagyobb autóba

Egy héttel ezelőtt szörnyű tragédia rázta meg Szerbiát, amikor egy BMW típusú személygépkocsi hat utasával a Dunába hajtott. Három személynek sikerült kiszabadulni az autóból és kiúszni a partra, a többiek azonban vízbe fúltak. Az utasok 16 és 20 év közötti fiatalok voltak, az egyik személy a csomagtartóban utazott. A baleset után Zorica Mihajlović közlekedési miniszter is összehívott egy munkacsoportot a közlekedésbiztonsági törvény módosítása érdekben, Nebojša Stefanović belügyminiszter pedig bemutatta a belügyminisztérium módosítási javaslatait. Mgr. Fehér László okleveles forgalmi mérnökkel, közlekedésbiztonsági igazságügyi szakértővel a tervezett módosításokról beszélgettünk.

– A közlekedésbiztonsági törvény megváltoztatása kétélű kard. Ha a statisztikákat nézzük, akkor kevesebb baleset történt az idén, mint tavaly, sőt a halálos balesetek száma is csökkent. Az olyan balesetek azonban, amelyekben fiatalok halnak meg, rendszerint felborzolja a kedélyeket, és ezért az állam valamilyen módon megpróbál reagálni rá. A hatályos közlekedésbiztonsági törvény jó, és a legnagyobb része megegyezik a fejlett nyugati országok gyakorlataival. Természetesen vannak hiányosságai, többek között a közlekedésbiztonsági ügynökség sem működik rendesen. A módosítási javaslatokkal a törvényhozók azt próbálják elérni, hogy a fiatalok még szenvedő alanyai se legyenek ilyen tragédiáknak, de véleményem szerint nem a szabályzatban van a hiba, hanem a társadalomban. Tudvalevő, hogy a közlekedésbiztonsági szempontból a legveszélyeztetettebb korosztály a 18–25 év közöttiek és a 65 évnél idősebbek számítanak. Mindennek megvannak a fiziológiai alapjai is. A baj az, hogy a fiatalok olyanok amilyenek, egy részük, amikor megkapja az engedélyt, azzal a felkiáltással esik neki a forgalomnak, hogy most megmutatom, milyen jól és gyorsan tudok vezetni, amikor pedig ital kerül eléje, akkor azzal próbál hencegni, bizonyítani, hogy mennyit bír inni. Egy tizenkilenc éves sofőrnek azonban nincsen akkora vezetési tapasztalata, hogy mindenre megfelelően reagálni tudjon.

A bemutatott módosítási javaslatok változtathatnának ezen?

– A próbaidő és az éjszakai vezetés tiltása eddig is gyakorlat volt, most ezek időtartamát hosszabbítanák meg, az újdonság pedig annak a korlátozása lenne, hogy maximálisan mekkora hengerűrtartalmú személygépkocsit vezethet egy fiatal, valamint a próbaengedéllyel vezetők számára tervezett zéró alkoholtolerancia bevezetése lenne. Aggályok merülnek fel azonban azzal a javaslattal kapcsolatban, hogy elvennék az autót attól a sofőrtől, aki részegen hajt. Ez azért problematikus, mert nem biztos, hogy a személygépkocsi elkobzása növelné a közlekedésbiztonságot, legfeljebb elrettentő hatása lenne. Ahogy már mondtam: a törvények jók, csak nem tartják be őket. Ha megnézzük, a belgrádi baleset sem azért történt meg, mert rosszak lettek volna a szabályzatok. A sofőr nem hajthatott volna részegen, nem utazhatott volna senki sem a csomagtartóban. Sőt a szóban forgó fiatal sofőrnek eleve több mint 20 közlekedési szabálysértése volt. Nem az a kérdés, hogy meg kell-e szigorítani a törvényeket, hogy büntet a rendőr, vagy sem, hanem, hogy betartjuk-e szabályokat, vagy sem. Hozhatunk mi akármilyen szigorú törvényt, ettől még egy fiatal beülhet ittasan egy nagyobb autóba, de nem is kell már nagy autóba ülnie, hiszen már egy 1,4 literes motor is lehet 160 lóerős. A módosításokkal kapcsolatban egy picit szkeptikus vagyok, elképzelhető, hogy egy évig félelemből mindenki betartja majd az új szabályokat, utána pedig senki sem vet majd ügyet rájuk.

Hogyan lehetne elejét venni az ilyen baleseteknek?

– Az egyedüli megoldás, hogy a családban, az iskolában, a médiában folyton folyvást azt sulykoljuk, hogy mekkora felelősséggel és veszéllyel jár a forgalomban való részvétel. A szülőket is fel kell világosítani, hogy elveszthetik a gyerekeiket, és az sem mindegy, hogy milyen példát mutatnak nekik. A rendőrök pedig a nyugati példákhoz hasonlóan megszállhatnák a szórakozóhelyek környékeit, és már a parkolóban ellenőrizhetnék a sofőröket. Egyes nyugati országokban maguk a szórakozóhelyek biztonsági őrei veszik el a részeg fiataloktól a kocsikulcsot, és küldik haza őket taxival, de vannak olyan helyek, ahol a sofőröknek ingyenes üdítőt szolgálnak fel. Mindez átfogó társadalmi probléma, az embereket ugyanis meg kell tanítani a törvények betartására. Meg kell változtatnunk a szabályokhoz való hozásállásunkat! Aki azért hős a közössége előtt, mert az adót nem fizeti be, vagy mert nem tart be valamilyen szabályt, az a piroson is át fog menni, ha valaki pedig a privát életben agresszív, az a közlekedésben is az lesz.