2024. április 26., péntek

Véget ért a Szép Szó tábor

A hétvégén gálaműsorral ért véget a vers- és prózamondók idei tábora – Húszéves az esemény szervezője, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete

Immár XXVI. alkalommal szervezte meg a Szép Szó tábort a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete (VMVE). Ez alkalommal 46 résztvevője volt, és első alkalommal érkeztek gyerekek a Felvidékről is. Az egyesület novemberben a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozón jubileumi gálaműsorral ünnepli meg fennállásának két évtizedét.

Legtöbben a nyári versmondótábor nagycsoportjába jelentkeztek, ezért a kis- és középső csoport mellett két nagycsoportban folyt a munka a kishegyesi Kátai-tanyán. A kiscsoporttal Bagaméri Orsolya, a középső csoporttal Bori Viktor, a két nagycsoporttal pedig Kovács Frigyes és Kálló Béla foglalkoztak. A csoportmunkák mellett intenzív versfelkészítésben is részük volt a táborlakóknak, a kiscsoporttal Barta Júlia és Szarka Ákos foglalkoztak, a középső csoporttal Farkas Hajnalka, Kálló Béla csoportjával Fekete Ágnes, Kovács Frigyesével pedig Hajvert Ákos. Beszédtechnikára Jelacsik Sutus Ágota logopédus oktatta a gyerekeket.

Az egyhetes tábor egy közel két és fél órás gálaműsorral zárult, de amint Hajvert Ákos, a VMVE elnöke és a tábor egyik fő szervezője elmondta, „egyszerűen nem lehetett lerövidíteni”. A kisebb csoportok előadásában az volt a lényeges, hogy az önmagukról és világlátásukról szólt – mondta lapunknak Hajvert.

– Verset hitelesen csak úgy lehet elmondani, hogy ha azt saját magamon keresztül szűröm meg. Nagyon fontos, hogy a költő által leírt gondolatok hogyan jönnek át rajtam keresztül. Lényeges, hogy a kicsik így induljanak neki a versmondásnak, s ha nagyobbak lesznek, akkor megérezzék, hogy hogyan működik ez. Kálló Béla csoportjánál az a nagyon izgalmas, hogy az ő előadásuk megmutatta, hol tartott a gyerek, amikor először jött ide, és hol tart most. Van ennek egy íve, és az előadás erre nagyon szépen rámutatott. Kovács Frigyes csoportja egy olyan verses előadást készített elő, amelyben a mozgás a meghatározó. A versmondásnál a mozgás is nagyon fontos, mert a test nem hazudik – mondta a fő szervező, aki lényegesnek tartotta azt is megemlíteni, hogy húszéves a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete.

– Idén húszéves az egyesületünk, és novemberben a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozón fogjuk ezt megünnepelni egy nagy gálával. Már most elkezdődött a kampány, annak a felvezetése, hogy húsz éve létezik egy olyan szervezet, amely alapvetően nem a legnépszerűbb a világon, és mégis kíváncsiak ránk – hangoztatta Hajvert.

Az idei Szép Szó tábort a tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a kishegyesi és a bácsfeketehegyi helyi közösségek, a Forum Könyvkiadó, a Solymosi Könyvház és a kishegyesi Kurin Szikvízgyártó támogatták.