2024. április 26., péntek
TENISZ

Jovana a meccslabdák nagymestere

Nem meglepetés, hisz várható volt, hogy Jelena Janković és Peđa Krstin könnyen veszik az e heti tornák 2. fordulóját, Jovana Jakšić, Györe László és Argyelán Csilla viszont újra bravúrosan játszottak, így még mindig népes a versenyben levő szerbiai és magyar teniszezők tábora a folyamatban levő tornákon. Akadtak kellemetlen meglepetések is, hisz nem hittük, hogy Jani Réka Luca és Lukács Vanda elbukhat a második körben, különösen az utóbbi, miután a rajton legyőzte a šibeniki ITF-tornán első helyen kiemelt német Schaefert.

Janković Charlestonban könnyen győzte le az amerikai Lauren Davist, és a negyeddöntőért a fiatal horvát Ajla Tomljanovićtyal játszik. Monterreyben Jovana Jakšić jutott tovább, s ez volt az az eset, amikor nem mondhatjuk, hogy a jobbik győzött, de azt sem, hogy a továbbjutás nem megérdemelt. A meccs statisztikai adatai szerint a thai Luksika Kumkhum járt közelebb a sikerhez, Jovana azonban három meccslabdát mentett, két rövidítést nyert fölényesen, és az elődöntőért ma a két amerikai, Alexandra Kiick és Julia Boserup meccsének győztesével harcolhat. Mivel Jakšić két hete 14 meccslabdát mentve nyert tornát, lassan ennek a játékelemnek a királynői címét is kiérdemelhetné. Ugyanott a dán Caroline Wozniacki pályafutása 400. győzelmét ünnepelhette.

Oránban Krstinnek nem volt gondja a francia Groll-lal, és az elődöntőért az olasz Matteo Maraival játszik, a limai női tornán Argyelán Csilla sokkal könnyebben győzte le az argentin Zeballost, mint két hete a döntőben, Totka Noémi pedig a perui Florest győzte le a vártnál nehezebben. A negyeddöntőben mindketten argentinnal mérkőznek: Argyelán Maria Augustina Di Carlival, Totka pedig Aranza Saluttal.

Györe László Rovinjban 0:3-ról fordította meg az első játszmát a magasabban rangsorolt spanyol Juan Lizariturry ellen, s a negyeddöntőben horváttal, a 23 éves Dino Marčannal játszik. Ellenfelet kapott a harlingeni 2. fordulóra Filip Krajinović, aki az este az alacsonyan rangsorolt amerikai Mico Santiagóval mérkőzött.

Jani Réka Luca Dijonban váratlanul kikapott az ukrán Zaharjuktól, nem meglepetés viszont Babos Tímea veresége a japán veterán Kimiko Date, és Doroteja Erić bukása a litván Marcinkevica ellen.

A hétvégén a férfiak csapatversenyének, a Davis-kupának az újabb fordulója lesz műsoron. A japán–cseh meccset kivéve – ahol kimaradnak a miami elődöntő feladói, Nisikori és Berdych – a vendéglátók az esélyesebbek, a zónákban pedig a döntő csaták következnek, és ezek győzteseinek egyike lesz Szerbia ellenfele szeptemberben a világcsoport minősítőjében.

A párosítás, világcsoport, negyeddöntő: Japán–Csehország, Franciaország–Németország, Olaszország–Nagy-Britannia, Svájc–Kazahsztán. Euroafrikai zóna, döntő: Lengyelország–Horvátország, Szlovénia–Izrael, Svédország–Ukrajna, Szlovákia–Ausztria. Amerikai zóna, döntő: Ecuador–Brazília, Kolumbia–Dominikai Köztársaság. Ázsiai zóna, döntő: Kína–Üzbegisztán, Dél-Korea–India.

MONTERREY. – A női torna 2. fordulójában: Jakšić–Kumkhum 3:6, 7:6, 7:6, Date–Babos 6:4, 6:7, 6:4, Wozniacki–Mladenović 6:3, 6:4, Ka. Plíšková–Vekić 4:6, 6:2, 6:3.

CHARLESTON. – A női torna 2. fordulójában: Janković–Davis 6:0, 6:3, Petković–Dominguez 6:0, 6:0, Lisicki–King 7:5, 4:6, 6:3, Hantuchová–Min 6:2, 6:3, V. Williams–Scheepers 7:5, 7:5, Vesznyina–Cetkovská 3:6, 6:2, 6:4, Peng–Keys 6:1, 6:7, 7:6, Tomljanović–Zsang 4:6, 7:6, 6:3, Benčić–Eraković 6:2, 6:1, Szvitolina–Stephens 6:4, 6:4, Errani–Bertens 6:3 – feladás.

ROVINJ. – A futures torna 2. fordulójában: Györe–Lizariturry 6:4, 6:4.

ORÁN. – A futures torna 2. fordulójában: Krstin–Groll 6:1, 6:1.

EDGBASTON. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Marcinkevica–Erić 6:2, 6:4.

LIMA. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Argyelán–Zeballos 6:3, 6:2, Totka–Flores 6:7, 7:6, 6:3.

DIJON. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Zaharjuk–Jani 7:6, 6:2.

ŠIBENIK. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Lukács–Schaefer 7:6, 3:6, 6:4, 2. forduló: Rutarova–Lukács 6:2, 4:6, 7:5.