2024. április 29., hétfő

A legfontosabbak – a dátum kitűzése és a gazdasági stabilitás

Ivica Dačić, miniszterelnök mai nyilatkozatában elmondta, hogy Szerbia számára jelen pillanatban két feladat élvez prioritást, ezek pedig a EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdésének az időpontja, valamint a makrogazdasági stabilitás megőrzése.

A harmadik „Reality Check” konferencia keretein belül a miniszterelnök elmondta, hogy a fejlődéshez szükséges a külföldi képviselet, ugyanakkor fontos a külföldi beruházókkal való kapcsolatok megteremtése és ápolása is. A kormányfő szerint Szerbia képes kilábalni a válságból a külföldi és a hazai befektetők egyenrangú feltételek és munkakörülmények kialakításával. Most a gazdasági és politikai instabilitás tekinthető a legsürgősebben megoldandó tényezőknek, amelyek elriasztják az érdeklődő befektetőket. Szerinte először ezeken a pontokon kell hitelesnek bizonyulni a siker érdekében.

NINCS VEVŐ A TELEKOMRA

Ivica Dačić

A miniszterelnök a konferencián elmondta, hogy a Telekom közvállalat megvásárlására jelenleg nincs jelentkező, és a kormánynak kell majd vevőt, illetve stratégiai partnert keresni. Arról, hogy ez mikor kerül a képviselőház napirendjére még nem esett szó – mondta Dačić.

Már voltak érdeklődő cégek a Telekom iránt, jegyezte meg a miniszterelnök, azonban a velük való tárgyalások sikertelenül végződtek.

– Most egy olyan programmal kell előállni, amely a vásárlóknak, illetve a stratégiai partnereknek is megfelel majd – jegyezte meg.

ŐSSZEL KIDERÜL

Dačić arról is nyilatkozott, hogy csak ősszel fog fény derülni arra, megkezdődnek-e a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az új hitelmegállapodásról. Megjegyezte, annak ellenére, hogy jelenleg az IMF küldöttsége Szerbiában tartózkodik, a megbeszéléséken nem a lehetséges új hitelszerződés a téma, az IMF-küldöttség tájékozódni érkezett hazánkba, hogy felmérje a gazdaság helyzetét, és hogy ezek alapján ajánlásokat tegyen Szerbiának, milyen intézkedéseket javasol végrehajtani.

Az új hitelmegállapodással kapcsolatos konkrét tárgyalások majd csak ősszel kezdődnek.

Arra a kérdésre, hogy a költségvetési egyensúly helyreállítása végett szükség van-e a megtakarításokra, a miniszterelnök azt felelte, igen, azonban nem a polgárok kárára, tehát az nem lesz észrevehető a fizetéseken és a nyugdíjakon.

A KORMÁNY MEGVITATJA

Az IMF-küldöttség tegnap befejezte kéthetes szerbiai látogatását. Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter ennek kapcsán közölte, a kormány megvitatja az IMF-küldöttség legújabb ajánlásait. – Minden jó javaslatot figyelembe veszünk, hiszen az érdekünk az, hogy javítsunk a gazdaság jelenlegi állapotán, és csökkentsünk a felesleges állami kiadásokon – mondta Dinkić.