2024. április 26., péntek

Észak-Korea „teljes pusztulással” fenyegette meg Délt

Észak-Korea képviselője „teljes pusztulással” fenyegette meg Dél-Koreát az ENSZ genfi leszerelési értekezletén tegnap, és más phenjani nyilatkozatokat visszhangozva kilátásba helyezte, hogy további atomrobbantásokat hajtanak végre.

„A közmondás szerint a kölyökkutya sem ismeri a félelmet a tigrissel szemben. Dél-Korea téves viselkedése csak teljes pusztulását harangozza be” – jelentette ki Dzson Jong Rjong észak-koreai diplomata a találkozón. A legutóbbi kísérleti atomrobbantásra utalva azt mondta, hogy országa nemrég „elszánt lépést tett önvédelemből... egy külföldi agresszor ellen”.

„Ha az Egyesült Államok a végletekig ellenségesen közelít a Koreai Népi Demokratikus Köztársasághoz, és tovább bonyolítja a helyzetet, úgy Északnak nem lesz más választása, mint egy második és harmadik erős lépést tenni” – mondta anélkül, hogy bővebben kifejtette volna, mire utalt.

A diplomata szavai azonnal tiltakozást váltottak ki a konferencia több résztvevőjéből, így a dél-koreai és a brit képviselőből is. Az utóbbi szerint „nem lehet megengedni, hogy valaki a szavaival egy ENSZ-tagállam megsemmisítésére utaljon”. Az amerikai nagykövet „mélységesen zavaró”-nak minősítette az észak-koreai nyilatkozatot.

Ri Mjong Bak, a hivatalából távozó dél-koreai elnök búcsúüzenetében arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea csak további nemzetközi szankciókra és elszigetelődésre számíthat, ha folytatja nukleáris és rakétaprogramját. Ri ötéves időszaka alatt jelentősen megromlott a két ország viszonya.