2024. április 20., szombat

Bűnvádi feljelentés az újvidéki választók „költöztetése" miatt

A Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom (POKS) bűnvádi feljelentést tett az újvidéki városvezetés és az újvidéki rendőrség több tisztviselője ellen, közölte a 021.rs.

A tisztviselőket és megbízóikat azzal vádolják, hogy pontatlan választói névjegyzéket állítottak össze. A választások előtt 2613 újvidéki választópolgárt Belgrádba jegyeztek be, majd a választás után közvetlenül azonnal visszajegyezték őket az újvidéki jegyzékbe, és így bűncselekményt követtek el.

Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentését, miszerint ezek az eddigi legtisztább választások voltak Szerbiában, Vojislav Mihailović a POKS elnöke tragikomikusnak nevezi. Ugyanis szerinte nyilvánvaló visszaélések történtek a választói névjegyzékekkel, olyanok, amilyenek sehol másutt nem fordultak elő. Mint mondta, a bűnvádi feljelentés alakulásából majd kiderül, mennyire függetlenek az igazságügyi intézmények, valamint az ügyészség és a rendőrség, és ellátják-e valós feladataikat. Az elnök azt is hozzátette, hogy ezzel a kormány értelmetlenné tette a választási folyamatot és magát a demokrácia lényegét is.

Nyitókép: 021.rs