2024. április 14., vasárnap

Nyolc helyen tartanak ma megismételt választásokat

Ma reggel 7 órakor megnyíltak azok a szavazóhelyek, amelyeken a polgárok ismét szavazhatnak, mivel megismétlik a december 17-én tartott választásokat. Erre a szabálytalanságok, illetve azon tényezők okán kerül sor, amelyek miatt korábban nem volt lehetséges a választási eredmények megállapítása. Ezúttal nyolc szavazóhelyen adhatják le a polgáruk a voksukat. 

A Köztársasági Választási Bizottság korábban közölte, hogy 5352 szavazólap nyomtatását rendelték el a megismételt választások miatt – közli a Vajdasági RTV. 

A polgárok Vajdaságban két petrőci szavazóhelyen és egy belcsényiben adhatják le a voksukat. Bela Palanka községben három szavazóhelyen, Mionicán és Petrovac na Mlavi községben pedig 1-1 helyen tartanak megismételt szavazást. 

A köztársasági parlament megalakítására 30 napos határidő áll rendelkezésre, miután a Köztársasági Választási Bizottság kihirdeti a választások végleges eredményeit. A kormányt a képviselőház megalakításától számított 90 napon belül kell létrehozni. 

Szombaton is tartottak megismételt választásokat. Ezeket követően a magyar érdekképviselet ügyéről dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke a közösségi médiában hírül adta, hogy az akkor 35 szavazóhelyen megismételt szavazáson a Vajdasági Magyar Szövetség hozta a december 17-ei eredményeket. 

A bejegyzés szerint mindez a tartományi parlamentben 9, míg a köztársaságiban 6 mandátumot jelent. Hozzátette, hogy a VMSZ a tavalyi választásokhoz képest 4500 szavazattal szerzett többet.

Nyitókép: Molnár Edvárd korábbi felvétele