2021. április 14., szerda

Jó reggelt! (2013-07-01)

Holtig tanul az ember, mondogatta mindig kisgyermekkoromban drága jó nagymamám, bár akkor még nem teljesen értettem a mára kissé talán már megkopott bölcsesség mögött meghúzódó, hosszú évek sora alatt megszerzett élettapasztalatából fakadó intelmének súlyát, később azonban, ahogyan telt-múlt az idő, fokozatosan, lépésről lépésre haladva ismertem fel annak jelentőségét.

A nagymamám intelmeit juttatta eszembe annak a mexikói idős hölgynek az esete is, akinek története a napokban járta be a világsajtót. A történet különlegessége az, hogy a néninek éppen a századik születésnapjára sikerült befejeznie az általános iskolai tanulmányait. Manuela Hernandez, aki 1913-ban született Dél-Mexikóban, kisdiákként már az első osztály befejezése után kénytelen volt abbahagyni a tanulmányait, ugyanis mivel családja igen nagy szegénységben élt, segítenie kellett szüleinek a ház körüli teendők elvégzésében. Élete során ugyan többször is megfordult a fejében, hogy vissza kellene térnie az iskolapadba, de tanulmányait mégis csak tavaly októberben, 99 éves korában kezdte újra. A hiányzó osztályokat rohamos gyorsasággal végezte el, ennek köszönhetően a századik születésnapjára már kezébe is vehette a bizonyítványát, sőt, az egyik helyi tévécsatornának nyilatkozva elmondta, sikerein felbuzdulva eldöntötte, rövidesen megkezdi a középiskolai tanulmányait is.
Az idős hölgy esete önmagában is igen kedves kis történet, és még inkább az, ha tudjuk, hogy az ominózus dél-mexikói államban a tizenöt év feletti lakosságnak több mint fele sohasem fejezi be az általános iskolai tanulmányait. Manuela Hernandez éppen ezért sokak példaképe lehet Dél-Mexikóban, ahol – megboldogult nagymamámhoz hasonlóan – joggal fogalmazhatja meg intelmeit nemcsak a saját unokái számára, hanem mindenki más számára is.