2023. szeptember 23., szombat

Jó reggelt! (2013-05-11)

Ha valamit szerelni kell, vagy meg kell javítani, ki kell festeni a lakást, az ember mestert hív. Nem véletlen, hiszen mindenki csinálja azt, amihez ért. Márpedig, ha szakember érkezik a házba, joggal várjuk el, hogy a munkát rendesen elvégezze.

Mindenféle mesterek vannak, olyanok, akik lelkiismeretesen dolgoznak, és ha kell, még segítenek is, mondjuk odébb tenni a szekrényt meszeléskor, meg olyanok is, akik hányaveti módon végzik munkájukat. A frissen lebetonozott garázsban csomókban áll a cement, hogy miért vagy hogyan került oda, nem tudom, csak emlegetem az úgynevezett mestert, meg azt is, amelyik a házon a külső festést végezte, mert a lecsöpögő anyagot még csak véletlenül sem szedte fel, hanem ott díszeleg évek óta a fal tövében valamilyen glettszerű anyag.

Legutóbb a tuskabin-szerelő járt nálunk. Nagy volt az öröm, végre nem lesz vizes a fürdőszoba minden zuhanyozás után. De nem ment olyan simán dolog, ahogyan azt képzeltük. Kiderült, szét kellett verni a fürdőszobát, mert a fűtéscsövek láb alatt voltak. Nem gond, jött a mester és csinálta. Amikor végzett, megmutatta, hogy lepattant a kádról a zománc, nem tudja hogyan, mondta, de nincs gond, vegyek egy bizonyos festéket, és azzal ki tudom javítani a kárt. Hatalmas lélegzetet vettem és …

Aztán érkezett a kabinszerelő. Gyorsan, szakszerűen dolgozott. Amikor végzett, megnéztem, minden rendben volt. Az első zuhanyozásig. Akkor derült ki, hogy nem illeszkednek az ajtók, és a víz ugyanúgy kifolyik a kád mellé, mint korábban. Természetesen azonnal telefonáltam neki, meg is ígérte, hogy a napokban eljön és kijavítja a hibát.

Ennek két hete. Azóta többször írtam neki üzenetet. Nem válaszolt.

Természetesen a legtöbb mester feketén dolgozik. Ettől kezdve nincs kinek panaszt tenni. Legfeljebb abban bízhatok, hogy mégiscsak felébred a lelkiismerete, visszajön és kijavítja a hibát. Ha mégsem, akkor hívok egy másik mestert, akinek újabb összeget fizetek, mert más lehetőség nincs. A maszekolás nemcsak azért káros, mert nem fizet adót a munka végzője, hanem azért is, mert nem lehet felelősségre vonni azt, aki hibázik.