2022. augusztus 15., hétfő

Jó reggelt! (2013-04-05)

A Forbes fennállásnak 27. évfordulójára eljátszadozott a gondolattal, mire futná a világ nyilvántartásba vett 1426 milliárdosának 5,4 billió dolláros összvagyonából, ha mondjuk, államalapítási céllal összefognának. Nos, egyszeriben a világ negyedik leggazdagabb országának alapjait fektethetnék le, alig maradnának el az 5,98 billiós társadalmi össztermékű (GDP) Japán mögött.

De valamennyien önállóan is nyugodtan államot alapíthatnának. A 73 milliárdos jövedelemmel listavezető Carlos Slim játszva megvásárolhatná például a – CIA-becslés szerint 37,2 milliárdos GDP-vel rendelkező – Szerbiát. Igaz, alig valószínű, hogy épp Szerbiára áhítozna, már csak azért sem, mert az „alapárhoz” a GDP majd 45%-át kitevő államadósságot is bele kellene kalkulálnia, ami plusz 18,7 milliárd dolláros tétel, így Szerbia végösszegben 55,9 milliárdjába kerülne. Ennyiért viszont, már pl. Guatemala (50,3), Bulgária (50,8), Luxemburg (55,3) vagy a Dominikai Köztársaság (59,13) is jobb tippnek tűnik.

A Forbes kimatematikázta azt is, mi lenne, ha a milliárdosok összes pénzüket arányosan elosztanák az átlaghalandók között. E mesebeli adakozás révén minden földlakó markát 768,37 dollár ütné, ami nem egy nagy összeg, ám ha tudjuk, hogy glóbuszunk lakosságának 40 százaléka (2,5 milliárd ember) él napi két dollárnál kevesebből, úgy minden negyedik ember hirtelen dúsgazdagnak érezné magát, hisz egész évi jövedelmét kapná egyszerre kézhez.

A Forbes értelemszerűen nem bocsátkozott bele olyan ünneprontó kérdések feszegetésébe, mint mondjuk; hogyan lehetséges ebben az igazságos, gondviselő, együttérző, csupaszív világban – ahol már állítólag rég felszámolták a kizsákmányolást, a rabszolgatartást –, hogy a javak 80 százalékát alig 5 százalék birtokolja, a populáció 80 százalékának meg alig jut 5 százaléknyi?