2021. március 4., csütörtök

Jó reggelt! (2021-01-23)

Van Belgrád központjában egy étterem, amelynek az ajtaján a következőket írja: „Ha nincs pénzed és éhes vagy, gyere be, nálunk mindig kapsz egy tál meleg ételt! Kifizeted majd, amikor tudod, de ha nem tudsz fizetni az sem baj. Senki sem érdemli meg, hogy éhes legyen! Hozzuk vissza az emberségességbe vetett hitet!”

Olaszországban vezették be, hogy a kávézóban a vendég kér egy rendes meg egy felfüggesztett kávét. Kettőt fizet ki, de csak egyet fogyaszt el. A másikat annak szánja, akinek nincs pénze erre. A kávézókban, amint valaki kifizette a felfüggesztett kávét vagy egyebet, egy cetlin kiírták a pincérek a falra a kínálatot, a betérő rászoruló megnézte a kiírást és rendelt, de nem kellett fizetnie.

Szabadkán is csatlakoztak néhányan ehhez a több európai országban is honos támogatáshoz. Egyik pékségben péksüteményeket meg kenyeret lehetett kifizetni az ismeretleneknek. Az akcióról sajnos csak kevesen tudtak, a vásárlók sem igazán, meg a rászorulók sem, s így egy idő után elhalt ez a nemes kezdeményezés.

Az emberségesség ott szunnyad valamennyiünkben, csak engedjük életre kelni!