2021. január 20., szerda

Jó reggelt! (2020-12-05)

Ahogyan évente megválasztják az év madarát vagy az év fáját, úgy az év szavát is ki szokták jelölni. Az egyik szempont, hogy melyik szónak a használata sokszorozódott meg az elmúlt egy évben, a másik pedig, hogy melyik az a szó, amely leginkább jellemzi az esztendő társadalmi-politikai változásait.

Az amerikai Merriam-Webster online szótár szerint 2020 szava a pandémia, azaz a világjárvány. A Német Nyelvi Társaság a koronavírus-járványt választotta az év szavának. A második helyen a GfdS szerint a lezárás került, amit a brit Collins szótár viszont az év szavának jelölt ki. A koronavírus-járványra rákeresők száma ugyanis a britek szerint az elmúlt évben 6000 százalékkal nőtt.

Persze a legnépszerűbb szavak között szerepel még a távolságtartás, a karantén, a koronavírus és a TikToker is.

Az Egészségügyi Világszervezet idén március 11-én hirdette ki a világjárványt a koronavírus-fertőzés gyors terjedése miatt. A fent említett szavakat nem csak idén használtuk a legtöbbször, de minden bizonnyal, ha egykor majd erről az időszakról beszélünk, ezek a szavak biztos belekerülnek a történések összegzésébe, úgy, ahogyan ma már az 1993-as évet, amikor ötbilliárd százalékos volt az infláció, a hiperinfláció éveként emlegetjük.