2021. január 26., kedd

Jó reggelt! (2020-11-26)

Kezdetben a védőoltáshoz sem férhet majd mindenki hozzá (Illusztráció: Beta)
Illusztráció: Beta

Meredeken ível felfelé a járványgörbe, egyre nagyobb az elkeseredettség, a pánik, és a kormányzati szigor. Ihol azonban a varázspálca (bár sokkal inkább karmesteri), amely meg-megcsillantja a reményt.

November 9., hétfő: A Pfizer és a BioNTech bejelenti, hogy az általuk fejlesztett koronavírus-vakcina 90 százalékos hatékonyságú, „bevetésre” kész és hivatalos jóváhagyásra vár. Az amerikai és a német gyártó részvényeinek értéke nyomban 15 százalékot ugrik.

November 16., hétfő: a massachusettsi székhelyű Moderna bejelenti, hogy az általa fejlesztett oltóanyag 94,5 százalékos hatékonyságú. A cég részvényei 8,9 százalékos növekedést érnek el, ám ez semmiség ahhoz mérten, hogy az év folyamán 300 százalékos (!) növekedést jegyeztek, különösen, amikor az amerikai kormányzat a sürgősségi fejlesztési program keretében megbízta őket a vakcina-fejlesztéssel.

November 23., hétfő: Az AstraZeneca, amely az Oxfordi Egyetem kutatóival közösen dolgozott a védőoltáson bejelenti, hogy bejegyzésre kész az átlagosan 70 százalékos hatékonyságú oltóanyaguk. A cambridge-i székhelyű multinacionális gyógyszergyártó tőzsdei indexe a hír nyomán alig változott, a részvények értéke azonban (8,6 százalékos) növekvő tendenciának örvend.

November 30., hétfő:

???

Aki a farmakológiai vizeken otthonosabban úszik, máris jó találati esélyekkel tippelhet.