2021. január 16., szombat

Jó reggelt! (2020-08-08)

Ótos András illusztrációja
Ótos András illusztrációja

Az elmúlt héten szinte nem volt olyan nap, hogy ne jelent volna meg valamilyen hír az őszi tanévkezdésről. Lassan kristályosodik ki az elképzelés: az alsósok biztosan bejárnak majd az iskolába és az is biztos, hogy maszkot kell viselniük. Egyelőre az a javaslat, hogy az órákon, amikor egymástól megfelelő távolságban ülnek, levehetik azokat, de amikor szünetre mennek, vagy tantermet váltanak, viselniük kell.

Az állam az iskola alkalmazottainak biztosítja az egészségügyi maszkokat, a diákokról viszont a szülőknek kell gondoskodni. Az oktatási miniszter máris felhívta a szülők figyelmét, hogy gondoskodjanak textilből varrt maszkokról, amiket rendszeresen tudnak mosni és vasalni, mert ez költségkímélőbb, mint a gyógyszertárban vásárolható sebészmaszk.

Ez utóbbit lehet venni 39 dinárért, de vannak gyógyszertárak, ahol 50 sőt 85 dinárt is elkérnek érte.

A textilből készült maszkoknak ma már egész divatja alakult ki. A cégek saját logójukat hímeztetik vagy nyomtatják rájuk, mások kedvenc rajzfilmhősüket, a  celebek pedig mint ahogyan a cipőt meg a táskát, ma már a maszkot is összepászítják az éppen aktuális ruházatukkal.