2022. augusztus 7., vasárnap

Jó reggelt! (2020-04-14)

A koronavírus-járvány miatt sokan döntenek úgy, hogy szájmaszkot viselnek. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire hatékonyak, és kinek kellene viselnie – az Egészségügyi Világszervezet csak azoknak javasolja, akik köhögnek és tüsszögnek, annak érdekében, hogy másokat ne fertőzzenek meg, az egészséges (tünetmentes) embereknek nem ajánlják. Ettől függetlenül sokan mégis úgy döntenek, hogy viselik a szájmaszkot – legyen az sebészi (ha hozzájutnak egyáltalán a patikában) vagy textilből készült, házilag varrt maszk –, annak ellenére, hogy az egyszerű maszkok elméletileg átengedik a vírusnagyságú részecskéket. De mivel a vírusok nem röpködnek a levegőben, hanem porhoz vagy (köhögés útján kikerülve) szabad szemmel nem látható, apró vízcseppekhez tapadnak, amelyeket jó hatásfokkal megszűrik, mégsem értelmetlen a viseletük. És ha a maszk fenn van, legalább nem nyúlnak az arcukhoz.

Mindenki maga dönti el, viseli-e vagy sem, ám elengedhetetlenül fontos a helyes használata, ellenkező esetben a viseléssel akár még árthatunk is, magunknak és másoknak is. Csak akkor van értelme, ha fertőtlenített kezekkel tesszük fel otthon és vesszük le, amikor hazaérünk, ha eltakarja a szánkat és az orrunkat is, tehát utcán, boltban nem érünk hozzá, nem igazgatjuk.

Engem rettentően felháborít, amikor látom, hogy egyesek lehúzzák az állukra miközben beszélgetnek vagy gumikesztyűs (!) kézzel cigarettáznak! Magyarázza meg nekem valaki, hogy mitől véd az állon viselt maszk? És mit ér a kesztyű, ha azzal fogják meg a cigarettát, rágyújtanak, és a szájukhoz emelik?

Épp olyan hatástalan, mint a lyukas óvszer.