2021. szeptember 23., csütörtök

Jó reggelt! (2020-04-03)

Elektromos bicikli (Ivan Ilijas/Pixabay)
Elektromos bicikli (Ivan Ilijas/Pixabay)

Ilyenkor tavasszal, ebben a helyzetben pedig még inkább előkerülnek a kétkerekűek: a biciklik, a kismotorok és a motorok. Persze, tömeges kerékpáros rendezvények nem jöhetnek számításba, de jól látni, ahogy az újvidéki Szabadság hídon, több a bringa, mint az autó. A fiatalok és az idősebbek suhannak sorban lefelé, majd nyomják a kerékpárt felfelé. 

Nem tudom, hogy a kerékpárgyárak tulajdonosai most dörzsölik-e a tenyerüket, de valószínűnek tartom. Jómagam is vettem egyet páromnak, és nem is akármilyent, egy elektromos biciklit. A vírusveszély ellenére a topolyai gyár ki is szállította címünkre. Egy fiatalember hozta kombival, még maszk és gumikesztyű is volt rajta.

Mivel akkor éppen esett a hó, nem tudtuk azonnal kipróbálni, házunk nappalijában állt a bringa néhány napig, de amint elolvadt a hó, és felmelegedett az idő, azonnal rápattantunk. A dombos vidéken, ahol lakunk, úgy suhant, hogy öröm volt rajta ülni. Könnyen vette az emelkedőket. Persze, a pedállal kissé segíteni kellett, pontosabban a motor segített rajtunk, annyira, hogy különösebb erőfeszítés nélkül is felkapaszkodhattunk a meredekebb úton is.

Tudtam, hogy az e-bicikli csodálatos találmány, és ezt több ismerősömtől is hallottam már, de most már én is megtapasztalhattam. Ajánlom mindenkinek, hogy autózás helyett térjen át az e-kerékpár használatára. Kevesebb benzint fogyaszt, a levegőt kevésbé szennyezi, a kétkerekű járgány ára pedig legfeljebb fél év alatt megtérül.