2021. január 28., csütörtök

Jó reggelt! (2019-05-25)

A Péterváradi várat 1992 óta különböző közvállalatok irányítják, és foglalkoznak az itt lévő építmények karbantartásával. A most készülő projektumtervezet egy tartós, jó megoldást hivatott biztosítani ezen a területen (Dávid Csilla felvétele)
A Péterváradi vár a messze látszó toronyórával (Dávid Csilla felvétele)

Számos olyan, megválaszolhatatlannak tűnő és tréfásnak szánt kérdést lehetne feltenni, melyek közül a legismertebb a Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?

A napokban például olvashattam, hogy aki az első órát elkészítette, honnan tudta a pontos időt? Az pedig szinte mindenkit érdekel, még azt is, aki sehova sem siet, és nem kell percre pontosan odaérnie.
Ha már az óráknál tartunk, jól tudott, hogy minden városnak, így Újvidéknek is, vannak híres órái. Ki ne látta volna már a Péterváradi vár toronyóráját, a központban a templomét, vagy pedig a vasútállomásét. Másik kettő inkább az újvidékieknek volt fontos. Az egyik a rádió bejárata feletti, a másik pedig a sétálóutcai, már nem létező Zenit órásbolt kirakatában ketyegett egykor.

Megtörtént egyszer, hogy a rádió órája megállt. Gyorsan elküldtek egy éppen ráérő ifjú munkatársat a Zenitbe. Aki futott is, de kíváncsiságát is kielégítve, megkérdezte az órásmestert, honnan tudja, hogy a kirakatban levő időmérő pontosan jár. Az felnézett az ismeretlen fiúra, és válaszolt: Ha nem vagyok benne biztos, elküldöm a segédemet, hogy ellenőrizze le a rádió bejárata felettin!