2022. december 5., hétfő

Jó reggelt! (2019-02-01)

Illusztráció (David Molko/CNN)
Illusztráció (David Molko/CNN)

Négy év és négy hónap után brit tengerészek mentették ki a Csendes-óceán Más a Tierra nevű szigetéről Alexander Selkirket. A több mint négy évvel korábban reménytelen helyzetbe került skót férfi saját elbeszélése szerint első magányos napjait Biblia-olvasással és várakozással töltötte, majd kunyhót épített magának, a szükséges élelmiszert pedig a sziget kisállatai és bogyói, illetve a tenger halai biztosították számára. Remetesége alatt soha egyetlen emberrel sem találkozott.

Ma van pontosan 310 éve annak, hogy a Duke kalózhajó legénysége megmentette a lakatlan szigetről a híressé vált skótot. Alexander Selkirk a sok megpróbáltatás ellenére több szempontból is szerencsésnek mondhatta magát: túlélve a rendkívüli megpróbáltatásokat épségben hazatérhetett, miközben egykori kalózhajója, a Cinque Ports nem sokkal azután, hogy zendülés szervezése miatt őt száműzték a fedélzetéről, elsüllyedt. Selkirk rövid időn belül az őt megmentő kalózhajó kapitánya lett, és gazdagon tért vissza Skóciába.

A férfi szenzációs élete Daniel Defoe angol írót is megihlette, és némiképp kiszínezett története épp 300 évvel ezelőtt jelent meg Robinson Crusoe címmel. 1966-ban Más a Tierra szigete felvette a Robinson Crusoe nevet.