2022. május 25., szerda

Jó reggelt! (2016-06-05)

Támadnak a robotok!? Ez nem utópia, hanem egyre inkább valósággá válik, hogy a robotok lassan nélkülözhetetlenül a mindennapjaink részévé válnak, illetve számtalan módon és formában „beleavatkoznak” az életünkbe. Gyakran észre sem vesszük, és már ott lapulnak a zsebünkben, például okostelefon formájában. A digitális világban legyártott programok révén ugyanis az okostelefon sem más, mint egy programozott robot, ami a különféle alkalmazásokkal a kényelmünket hivatott szolgálni.

A robotok azonban nemcsak a kényelmünket szolgálják, hanem sok esetben az egzisztenciánkat veszélyeztetik és a kárunkra vannak. A napokban mesélte a külföldön dolgozó ismerősöm, hogy munka nélkül maradt ötvenedmagával egy jól működő fémipari cégben, miután beszerelték a robotokat. Megjegyzem, az ismerősöm képzett mesterember, akinek a mestersége hiányszakmának számít. Naivan mondhatnánk, hogy a robotok munkába állítása a fejlődést szolgálja, mert precízebbek és gyorsabbak. Viszont, ne legyünk naivak! A profit a legfontosabb! Az emberek által gyártott alkatrészek is kelendők voltak a piacon, de a robotok többet és gyorsabban dolgoznak. Bár a robotok drágák, de nincs annyi „gond” velük, mint az emberekkel, mert nincs szakszervezetük, egészségügyi és nyugdíjbiztosításuk, illetve mindenfajta ellenkezés nélkül bármikor lecserélhetők.

Én a fejlesztések híve vagyok mindaddig, amíg azok az életet szolgálják, de szerintem a robotok mértéktelen alkalmazása már életellenes, mert emberek tömege marad munka nélkül. Ilyen esetekben előbb-utóbb visszanyal a fagyi! Különösen, hogy a robotok nem vásárolnak és nem fogyasztanak, ami a fogyasztásra és állandó növekedésre épülő gazdaságban és társadalomban válsághoz és zűrzavarhoz vezethet. Lehet, hogy emiatt is nem gépesíteni, hanem tömegesíteni kellene a munkát?!