2021. augusztus 3., kedd

Jó reggelt! (2015-10-17)

Egy településen, városban nemcsak attól érezzük jól magunkat, ha a közterek tiszták, rendezettek, a házak homlokzata nem omlik a nyakunkba, hanem visszaköszön róluk a történelem, de attól is, melyik utca, tér milyen nevet visel.

Szabadka egyik városszéli kerülete Kisradanovác. A szántásokra néző rövid párhuzamos utcák itt nekem azért kedvesek, mert nagyon szép nevük van. Van itt Rózsa utca, Jázmin, Fecske és Orgona utca is. A Kertvárost és a szóban forgó kerületet elválasztó nagy út neve: Partizán bázisok. De ugyanitt található a XVI. Hadosztály vagy az AVNOJ nevét viselő utca is, csakúgy, mint a Ljubo Šercer, a második világháború néphőse nevét viselő vagy a Vuk Mandušić, a törökverő haramiavezér nevét viselő utca, aki Dalmáciában vált híressé.

Persze, azért van itt Radnóti Miklósról meg Bartók Béláról elnevezett utca is, meg Ferenci Ibolyáról elnevezett is. Nem is akarom számolgatni, hogy hány magyar vagy szerb személy neve szerepel megnevezésként. Csak jelezni szerettem volna, hogy az Orgona vagy a Jázmin utca a Szabadkán használatos mindhárom hivatalos nyelven jól hangzik. S lehet, hogy nem ártana egy-két utcanevet lecserélni, valami hangulatosra, szépre.