2022. október 1., szombat

Jó reggelt! (2014-05-17)

A 21. századi nő nem tud eleget tenni anyai és munkahelyei kötelezettségeinek, ha a társadalom nem segít neki, hangzott el a Magyar Nemzeti Tanács a héten megszervezett konferenciáján, amelyen a családbarát munkahelyekről volt szó. Megváltoztak a férfi és a női szerepek, s ezzel együtt a család struktúrája is. Az élet csak akkor lehet kerek, ha a gyermeket vállaló és odaadóan nevelő anyukának jut ideje a férjére, magára és a munkahelyén is teljesíthet. Hogy a dolgok egyensúlyban legyenek, ehhez segítség kell.

Megváltozott a női szerep a családban, és ezzel egyidejűleg a 21. századi férfi is más lett, mint a patriarchális családban volt. Az apának nem csupán az anyagiak előteremtése a dolga, hanem részt kell vállalnia a gyermekeivel való foglalkozásból is. S sokan teszik is ezt, mégpedig örömmel.

A munkaerőpiacon azonban amennyit a férfi nyer a gyermekvállalással, a nő annyit veszít.

A nő a megbízhatatlan, a fáradt, az aggodalmaskodó, a szétszórt. A kisgyermekes apukák viszont megfontolt családapaként prosperálnak, akiknek, ha már családot vállaltak, nyilván hosszú távon szükségük van a munkára, tehát kiaknázható a tudásuk, rátermettségük.

A napokban mondtak fel egy magáncégnél egyszerre három kismamának. Létszámfelesleggé váltak.