2023. október 2., hétfő
MAGYAR VÁLOGATOTT

Rossi és a válogatott

Javában készül a magyar válogatott az Európa-bajnoki selejtezőkre. Mint ismert, Marco Rossi fiai június 17-én Montenegróban vendégszerepelnek, majd három nappal később Budapesten Litvániát látják vendégül. A szövetségi kapitány a felkészülés közben egy nagyobb szabású interjút is adott amelyben több kérdést is érintett. Többek között elmondta, miért nem hívta be a Ferencváros ifjú játékosát, Lisztes Krisztiánt a keretbe. „Tizenöt éves kora óta követjük Lisztest, a fejlődését szintén követtük az elmúlt két évben. Nagyon szeretem a fiatalokat, amikor csak lehet, nagyon szívesen meghívom őket a keretbe, de neki várnia kell még egy kis időt, még nincs egészen készen, hogy meghívjuk. Arra viszont talán készen áll, hogy az U21-ben teljesítsen, kívánjuk neki, hogy keretbe hívják, mert ott nagyon komoly erőforrás lehetne, mint minden fiatal, aki abban a válogatottban játszik. Nagyon szeretem a Ferencváros légkörét, remek kapcsolatom van velük, szeretem a szurkolóikat, a színeiket, a stadiont, de nem elég négy-öt jó meccset produkálni a Fradiban ahhoz, hogy valakit behívjak a válogatott keretébe. Látom, hogy nagyon sok a fradista Magyarországon, akik szeretnék a keretben látni a kedvenc játékosaikat, de ezt ki kell érdemelni azzal is, hogy folytonosan nyújtanak jó teljesítményt. Önző módon szeretném, ha Olaszországban folytatná. Úgy érzem, taktikai szempontból az olasz bajnokság hozzáadhatna az ő fejlődéséhez, mert egy emelkedő pályán lévő játékos, sokat kell még fejlődnie, amihez óriási potenciál van benne.”

Nemcsak Lisztes rajongói, hanem a magyar bajnokságban szereplő klubok és játékosok is kaptak kijózanító szavakat: „Remélem, nem sértődik meg senki, de a magyar bajnokság nem mindig képviseli a legmagasabb technikai szintet. A mérkőzések alatti intenzitás egy nagy különbségi faktor, amikor egy magyar vagy egy angol bajnoki mérkőzést megnézünk. Angliában, Németországban vagy Olaszországban a szakmaiság nagyobb szerepet játszik, de Magyarországon éppen ez a szezon bizonyította, hogy ha egy csapat jól szervezett, követi az edző utasításait, akkor eljuthat a csúcsra. Remélem, ezzel senkinek nem mondtam újat. Mindenesetre, amikor a magyar bajnokságból hívok be játékost, akkor a várható teljesítményre kell összpontosítanom, azaz hogy az illető játékos tudja-e ugyanazt nyújtani nemzetközi szinten, mint a magyar bajnokság szintjén, ezért igyekszünk olyan játékosokat behívni, akik valamilyen módon garantálják számunkra, hogy nemzetközi szinten is jól teljesítenek fizikai képesség, állóképesség, ellenálló képesség, párharcok, technikai és taktikai elvárások szempontjából.”

Marco Rossi pontosan látja a magyar focisták szintjét

Marco Rossi pontosan látja a magyar focisták szintjét

Ezek után nézzük, milyen felállásban kezdhet a válogatott Montenegróban a rendkívül fontos találkozón.

A kapuskérdés egyértelműnek tűnik: Gulácsi Péter az őszi térdsérülését követően továbbra sem bevethető, így magától értetődik, hogy Dibusz Dénes véd majd. Csereként Demjén Patrik és Szappanos Péter jelenthet alternatívát. A belső védők tekintetében nagy valószínűséggel a Willi Orbán, Lang Ádám, Szalai Attila triónak szavaz bizalmat a kapitány. Csereként Botka Endre és Szalai Gábor jöhet számításba. Ami a szélső hátvédeket illeti, túl sok dilemma itt sincs, a Bolla Bendegúz és Kerkez Milos duó folyamatosan játékban van klubcsapatában, míg Loïc Nego és Ferenczi János hol játszanak, hol nem, és formájuk is igencsak kérdéses. Belső középpályán Callum Styles és Nagy Ádám számít első számú esélyesnek, a keretben van ugyan Kleinheisler László és Baráth Péter is, de ők nem számítanak meghatározó játékosnak klubcsapataikban sem. A támadók esetében Rossi minden bizonnyal a megszokott hármasnak szavaz bizalmat, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland és Ádám Martin minden bizonnyal a kezdőben találja magát. Varga Barnabás, az NB I. gólkirálya, bár szintén a keretben van, minden bizonnyal csak csereként léphet majd pályára