2023. szeptember 25., hétfő
Beta

Erősödnek a szerb–indiai kapcsolatok

India polgárainak vonatkozásában egyszerűbbé válhat a vízumeljárás

Az utóbbi 51 évben ez az első alkalom, hogy India elnöke Szerbiába látogatott, jegyezte meg Aleksandar Vučić köztársasági elnök a Draupadi Murmu elnökkel való négyszemközti beszélgetést, valamint a szerb és az indiai delegációk egyeztetését követően megtartott sajtótájékoztatón. Szerbia büszke a két ország közötti baráti kapcsolatokra, valamint hálás azért, hogy India következetesen támogatja területi integritását, illetve a nemzetközi közjog alapelveit és az ENSZ Alapokmányát, emelte ki Vučić. Hozzátette, mivel Szerbia számára rendkívül fontos a kölcsönösség elve, ugyanebben a szellemiségben viszonyul Indiához.

– A mai nap folyamán a két ország közötti együttműködésről beszélgettünk. Megállapítottuk, hogy korábbi, miniszterelnökként tett indiai látogatásom óta kapcsolataink elmélyültek. Az árucsere-forgalom folyamatosan növekszik, habár továbbra sem éri el a kívánatos szintet, jelenleg nagyjából 327 millió eurót tesz ki. Mindemellett megvitattuk a különböző területeken való együttműködés lehetőségét, bizonyos munkacsoportok már megalakultak, egyéb testületek pedig a későbbiekben jönnek létre. Ezeknek az akadályok áthidalása lesz a feladata, hogy minél dinamikusabb legyen együttműködésünk. Tervben van a Belgrád–Új-Delhi közvetlen repülőjárat, ez segíthetné az üzleti kapcsolatok kialakítását, valamint az idegenforgalom katalizátora lehetne. Korábban Szerbia és India állampolgárai szabadon utazhattak be a másik országába, ám az Európai Unió döntésének következtében kénytelenek voltunk vízumkényszert foganatosítani. Most arra utasítottam a kormány illetékeseit, hogy a lehető legkedvezőbben leegyszerűsítsék a vízumok kiállításának eljárását. A védelem területén való együttműködésről külön beszélgettünk, hiszen India a világ egyik legnagyobb fegyvergyártója és fegyvervásárlója. Hiszem, hogy sikerül gyümölcsöző együttműködést kialakítanunk. A gyógyszeripari együttműködés ugyancsak téma tárgya volt, mint ahogyan az élelmiszeripar, valamint az IT területe is – összegezte Aleksandar Vučić.

A Szerbia és az India közötti kapcsolatok a megértésre, a tiszteletre és közös érdekekre támaszkodnak, emelte ki Draupadi Murmu, abbéli reményének adva hangot, hogy az együttműködés tovább erősödik. A tudományba való beruházás mindkét fél számára prioritás, hangsúlyozta India elnöke. Hozzátette, a jövőben még egységesebben kívánják segíteni egymást az ENSZ-ben.

A folytatásban a felek részt vettek a Szerb–Indiai Üzleti Fórum – ezen 150 vállalkozó volt jelen – nyitórendezvényén, majd később India elnökét Ana Brnabić miniszterelnök fogadta.

Nyitókép: Beta