2023. szeptember 26., kedd
Puskás Károly felvétele

Több támogatás a civileknek

Magyarkanizsán negyvennyolc szervezettel írtak alá szerződést

A magyarkanizsai városházán hétfőn aláírták a támogatási szerződéseket a civil szervezetek képviselőivel. A pályázaton részt vevők tevékenységeikhez mérten kapták az összegeket, így többek között agráregyesületet, családsegítőket, nyugdíjasokat, pedagógusokat is hozzásegítenek a fejlődéshez, a hatékonyabb és még jobb munkavégzéshez. A városháza díszterme megtelt az egyesületek képviselőivel, szemmel láthatóan sokan végeznek fontos tevékenységet, mely anyagi támogatásra is jogosult. Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere elmondta, hogy a idén a civil szervezeteknek szánt támogatás 16 millió dinárt tett ki.

– Ez az összeg megközelítőleg harminc százalékkal több, mint a tavaly kiosztott támogatás. Ennek köszönhetően negyvennyolc civil szervezet részesülhetett idén támogatásban. Természetesen ezen szervezetek között vannak községi szintű, tehát ernyőszervezeteknek minősülőek, amelyek jóval nagyobb támogatást kaptak, mint az általános civil szervezetek. Ilyen például az Agrárunió vagy az Általános Vállalkozók Egyesülete, vagy éppen a Tűzoltó Szövetség, ugyanakkor ide sorolható a Csigabiga Egyesület is, amely a sérült fiatalokkal, gyerekekkel foglalkozik – mondta Fejsztámer Róbert polgármester és kifejtette, hogy azért fontos a községnek a civil szervezetek hathatós felkarolása, mert azok hozzájárulnak ahhoz, hogy a község akár programok, akár szakmai tevékenységek által sokrétű legyen.

– Ezen támogatásokon keresztül a környezetvédő szervezetektől az ifjúsági szervezeten át, a kultúregyesületekig, szakmai mezőgazdasági szervezetekig nagyon sokrétű és széleskörű a támogatási paletta. Ezeknek a támogatásoknak köszönhetően a 2023-as évünk is nagyon változatos és tartalmas önkormányzati, községi rendezvényekkel teli év lesz – mutatott rá a polgármester.

Mindezt alátámasztva Bálint István, a Magyarkanizsai Községi Nyugdíjasegyesület, az egyik jelentős összeggel támogatott szervezet elnöke a helyszínen el is mondta, hogy ők mi mindent tudnak és tudtak már megvalósítani az önkormányzatnak és ezeknek a pályázatoknak köszönhetően:

– Egyesületünk 450 ezer dinárban részesül. A tagságunk létszáma mintegy 2000 főre tehető, így talán érthető az összeg nagysága, de a programjaink is indokolják a kérésünket és a számunkra megítélt összeget. Kilenc helyi szervezetünkről is gondoskodunk, csak Magyarkanizsán 800 tagunk van. Közösségépítés, egészségmegőrzés témakörében szervezünk előadásokat és hamarosan sporttalálkozónk is lesz hat község részvételével – mondta Bálint István, aki sokadmagával nagyon hálás a támogatásért, mely egy egész közösséget érint.

Nyitókép: Puskás Károly felvétele