2023. szeptember 28., csütörtök
Az adai bajnokcsapat az edzőkkel
UTÁNPÓTLÁS

Szerbia bajnokai az adai lányok

Az adai Halász József Kézilabdaklub U12-es lánycsapata magabiztos játékkal megszerezte az országos bajnoki címet

A szerbiai kézilabda-bajnokság U12-es lánycsapatainak országos döntőjét május 26. és 28. között tartották meg Svilajnacon, ahol az adai Halász József Női Kézilabdaklub korosztályos csapata kiváló játékkal megszerezte az országos bajnoki címet Király Ágnes vezetőedző és Božić Boglárka másodedző vezetésével. Az adai lányok a csoportmérkőzéseken 24:9-es arányban nyertek az aranđelovaci Bekament ellen, majd 25:11-re a belgrádi Junior ellen, amivel bejutottak az elődöntőbe, ott 14:6-ra verték a Novi Beogradot. A döntőt a muzslyai Lehel ellen játszották, ahol a félidőben 9:7-es arányban vezettek, és végül 18:13-ra nyertek. Az ország legjobb 12 korosztályos lánycsapata vett részt négy-négy csapattal a vajdasági, a szűkebb szerbiai és a belgrádi régióból a bajnoki döntőben, amelyben az alábbi sorrend alakult ki: 1. Halász József, 2. Lehel (Muzslya), 3. Novi Beograd, 4. Apatin, 5. Mladi Radnik (Radinac), 6. Vojvodina (Újvidék), 7. Junior (Beograd), 8. Metalac (Kraljevo), 9. Bekament BB (Aranđelovac), 10. Umčari, 11. Radnički (Kragujevac), ORK Beograd. Az országos torna legjobb játékosának Király Katát választották meg az adai csapatból, amelyből még két játékos került be a torna álomcsapatába, mivel a legjobb beálló címet Györe Mia érdemelte ki, a legjobb balszélső pedig Józó Viktória lett.

Az adai U12-es csapat vezetőedzője elmondta, hogy nagyon elégedett a lányokkal, mert mindent elértek, amit elterveztek, hiszen előbb megnyerték a Vajdasági Szuperligát, majd az országos bajnoki címet az U12-es korosztályban, illetve feljátszottak az U14-be, ahol szintén első helyezést értek el a Vajdasági Szuperligában, illetve hetedikek lettek az országos bajnokságon a tizenkét induló közül. Kiemelte, hogy az országos bajnoki cím a gyerekek alázatosságának, kemény munkájának és elszántságának az eredménye, illetve a Boglárkával végzett edzői munkájuk közös gyümölcse. Király elárulta, hogy számított az országos bajnok cím megszerzésére, mert a már az idény elején minden jel arra mutatott, hogy erre nagy esélyük lesz.

Az adai bajnokcsapat az edzőkkel

Az adai bajnokcsapat az edzőkkel

– Egy hosszabb időszak felkészüléséből látszott, hogy elég erősek vagyunk ebben a mezőnyben. Két éve Adán rendezték meg az U12-es országos döntőt, amelyen a 2008-as korosztályú csapatunk jó eredményt ért el. Az adai csapat egy részét már akkor is fiatalabb játékosok alkották, mert folyamatosan úgy építjük fel a csapatainkat, hogy egy részük mindig fiatalabb, aki feljátszik az idősebb korosztályhoz. Ezzel a játéktapasztalattal és harcedzettséggel utána erősítik a saját generációjukat, ahova újra fiatalabbakat hozunk fel, hogy fenntartsuk ezt az állapotot. Az idén a Božić vezette U14-es csapatra fókuszáltunk. Az év elején arra számítottunk, hogy ezzel a csapattal is nagyon jó eredményt érhetünk el az országos bajnokságon. Sajnos márciusban, a Szuperliga közepén a két legjobb játékosunk megsérült, ezért erről letettünk. A játékosaink komoly sérülést szenvedtek, és nem számíthatunk arra, hogy az idény végéig annyira rendbe jönnek, hogy számolhatunk velük. Emiatt szinte az U12-es kézilabdázók játszották végig a Vajdasági Szuperligát az U14-es korosztályban, amit végül megnyertek. Ebből már látszott, hogy a saját korosztályukban nagy erőt képviselnek. Mondhatom, hogy számítottunk az országos bajnoki címre, minden mellettünk volt, és sikerült megvalósítani. A tornán az első csoportmérkőzést hatalmas előnnyel nyertük meg, úgy, hogy mindenki tudott játszani. A második csoportmeccsen is sikerült pályára küldeni a keretből a legfiatalabb gyerekeket is, akiket inkább a tapasztalatszerzés miatt vittem el, nem azért, hogy ott nagyot alakítsanak. A csoportkörből az elődöntőbe jutottunk, ahol a Novi Beograd ellen játszottunk, amely a torna egyik legerősebb csapata volt. Végül a Lehellel játszottuk a döntőt, amely viszont Apatinnal mérkőzött meg a másik elődöntőben, és végül hetesekkel nyertek. A döntőben egy küzdelmes meccset játszottunk velük. Számítottunk a győzelemre, de a Lehel nagyon harcos csapat. A többi mérkőzéssel összehasonlítva ez volt a legnehezebb összecsapás a tornán, méltó egy döntőhöz – emelte ki az edző.

– Az országos bajnoki cím megszerzése csapatmunka volt. A tornán jelen lévő szakértők azt mondták, hogy egy-egy posztra nem is tudnának más játékost választani, csak az adai lányokat, mert minden poszton a legjobbak. Látszik rajuk, hogy tudatosak, és értelemmel játsszák a kézilabdát, erős a védelmük, és mindenkinek megvan a helye. Ez nagyon jó állapot, ahonnan úgy kell továbblépnünk, hogy mindenben fejlődjünk. Technikailag jók vagyunk, abban jó volt a kézilabda-iskolánk, most a csapatjátékban és egyéni képességekben kell sokat fejlődni, hogy megtartsuk ezt az előnyünket. Még több, még komolyabb munka lesz a jövőben. Sok munka volt a mostani sikerben is, de nagyon jók a gyerekek, akik nagyon fegyelmezettek, és nagyon tudták, mit akarnak. Ez biztosan nevelés kérdése is, hogy mit tanítunk nekik. Nagyon fontos, hogy célorientáltak legyenek, de nem feltétlenül eredménykényszeresek, és tudják, hogy mit akarnak elérni. Ehhez munka kell, és ők ezt tudták, ez látszik rajtuk, az országos bajnoki címet nem véletlenül nyerték meg. A siker nagyon nagy részben a kemény munkának köszönhető, de kell hozzá tehetség is. A csapatban vannak olyan gyerekek, akik tavaly még sehol nem voltak, és egy év alatt akkorát fejlődtek, hogy a tornán megválasztották őket egy-egy poszton a legjobb játékosnak – nyilatkozta Király.

Az U12-es adai bajnokcsapat: Aleksandra Subotić, Józó Viktória, Rehors Anna, Király Kata, Lenka Karanjac, Kanalas Beáta, Györe Mia, Kis Bicskei Loretta, Frank Dorka, Király Léna, Nina Đurović, Pander Kata, Nemes Adél, Györe Paula, Világos Viola, Gulyás Boglárka, Hulló Dóra, Tóbiás Ivett, Мilana Matić, valamint Király Ágnes vezetőedző és Božić Boglárka másodedző.

Nyitókép: Az adai bajnokcsapat az edzőkkel