2023. szeptember 26., kedd

A szakszervezetek szerint több mint egymillió szerbiai polgár kénytelen több munkát is vállalni

Szerbiában a szakszervezetek becslése szerint több mint egymillió olyan polgár él, akinek a fizetése a mediális kereset alatt van, ezért kénytelen két, vagy ennél is több munkát vállalni, hogy méltóságteljesen tudjon élni – közli a 021 hírportál.

Márciusban a szerbiai alkalmazottak fele 64.363 dinárt, vagy ennél kevesebbet keresett, ami lesújtónak számít, ha figyelembe vesszük, hogy ebben az időszakban a minimális fogyasztói kosár értéke több mint 50.000 dinár volt – közölte Duško Vuković, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének alelnöke.

Arra is rávilágított, hogy a minimális fogyasztói kosár tartalmának a számításait úgy végezték, hogy amennyiben ennek az értéket költenénk el bevásárlásra, például egy három tagot számláló család csak 6-7 liternyi folyadékot fogyaszthatna el havonta, vagyis naponta egy deciliternyit, ezért felvetődik a kérdés, hogy egyáltalán hogyan is tekinthetnénk iránymutatónak a minimális fogyasztói kosár értékét. A hivatalos fogyasztói kosár szerint például idényjellegű gyümölcsöt nem is vásárolhatnánk.

A szakszervezeteknek a fogyasztói kosár értékét érintő számításai szerint havi szinten 120.000-130.000 dinárra van szükség a méltóságteljes élethez Szerbiában.