2023. szeptember 25., hétfő
Fotó: AP via Beta
INDIAI VONATSZERENCSÉTLENSÉG

Az elektronikus jelzőrendszer hibája okozta

Legalább 288-an meghaltak és 900-an megsérültek az ország egyik legsúlyosabb vasúti balesetében

A kelet-indiai vonatszerencsétlenséget az elektronikus jelzőrendszer hibája okozta, amely miatt egy vonat tévesen váltott vágányt – közölte tegnap Asvini Vaisnav vasútügyi miniszter. „Hogy ki tette, és mi az oka, az majd a vizsgálatból kiderül" – mondta Újdelhiben egy helyi televíziós hálózatnak nyilatkozva.

A Times of India napilap az előzetes vizsgálati jelentésre hivatkozva előzőleg azt írta, hogy emberi hiba okozhatta a három vonat ütközését, amely az ország történetének egyik legsúlyosabb vasúti katasztrófája. Az újság szerint a Coromandel Express zöld utat kapott a Kalkutta és Csennai (egykori Madrasz) közötti fővonalon, de emberi hiba miatt egy olyan vágányra terelték, ahol egy tehervonat közlekedett. A személyvonat ezután mintegy 130 kilométeres óránkénti sebességgel összeütközött a tehervonattal. Három kocsi ezután a szomszédos vágányra zuhant, és egy Bangalor, valamint Kalkutta között közlekedő gyorsvonat hátuljának ütközött. Ez az ütközés okozta a legnagyobb károkat.

Fotó: AP via Beta

Fotó: AP via Beta

A tragédia Balaszur közelében történt, mintegy 200 kilométerre Bhuvanesvartól, a kelet-indiai Orisza állam fővárosától. A tragédiában legalább 288-an meghaltak és 900-an megsérültek, ez volt az elmúlt mintegy 30 év legsúlyosabb vasúti balesete. Az áldozatok száma várhatóan tovább nő, és elérheti a 380-at is – közölte Szudhansu Szarangi, Orisza állam tűzoltóságának főigazgatója.

Narendra Modi kormányfő, aki szombaton ellátogatott a baleset helyszínére, kijelentette: „Senkit sem fognak megkímélni, aki felelős a balesetért."

A baleset után a mentési munkálatok szombaton este értek véget. „Minden holttestet és sérült utast elszállítottunk a baleset helyszínéről" – mondta a tragédia helyszínéhez közeli Balaszur sürgősségi koordinációs központjának egyik tisztviselője. A sérülteket a baleset helyszíne és a Bhuvanesvar közötti összes kórház fogadja. Mintegy 200 mentőautót, sőt buszokat is mozgósítottak a szállításukhoz.

Fotó: AP via Beta

Fotó: AP via Beta

A péntek esti vonatbaleset a leghalálosabb Indiában 1995 óta, amikor két gyorsvonat ütközött össze az északi Firozábádban, a Tádzs Mahalnak otthont adó Agra közelében, több mint 300 ember halálát okozva.

Indiában számos halálos vonatbaleset történt, de a biztonság az elmúlt években javult az új beruházásoknak és a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.

Az ország történetének legsúlyosabb vasúti balesete 1981. június 6-án történt, amikor a keleti Bihar államban egy hídon áthaladó vonat hét kocsija a Bagmati folyóba zuhant, 800–1000 ember halálát okozva.

Nyitókép: Fotó: AP via Beta