2023. október 2., hétfő

Bakondi: Fontos hogy Erdogan maradt Törökország elnöke

Magyarország és Európa szempontjából fontos, hogy Erdogan maradt Törökország elnöke – jelentette ki a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György azt mondta, a török elnök tevékenysége, a politikai stabilizáció, az Európába irányuló energetikai ellátás, a béke iránti törekvés, és a menekültügyet érintő, Európa biztonságát szolgáló számos döntése fontossá tette, hogy hatalmon maradjon.

Magyarországnak a belső biztonság, a határbiztonság és az ellátásbiztonság szempontjából is jelentős partnere a NATO-tag Törökország – tette hozzá.

Az illegális bevándorlás főbb útvonalairól szólva a belbiztonsági főtanácsadó elmondta: az olasz partoknál 300 százalékos a növekedés a tavalyi számokhoz képest.

A balkáni útvonalon maffiaszerű módszerekkel dolgozó embercsempész bandák működnek, amelyek az erőszaktól sem riadnak vissza. Bakondi György megjegyezve, hogy már meghaladta az 54 ezret az elfogott határsértők száma, azt mondta: egyre többen próbálkoznak Románia és Horvátország felé indulni, mert kockázatosnak ítélik meg a jól őrzött magyar határt.