2023. szeptember 30., szombat

Migránsok tucatjai jutottak át Görögországba az Évrosz határfolyón keresztül

Mintegy nyolcvan migráns jutott át vasárnap a görög nevén Évrosz, török nevén Meric határfolyón Görögországba és ezzel az Európai Unió területére.

A görög hatóságok szerint a menedékkérőket a folyó egyik kis szigetén fedezték fel.

Az athéni vezetés ismételten arra kérte a szomszédos Törökország vezetését, hogy akadályozza meg az ilyen jellegű határsértéseket. Sajtójelentések szerint ugyanis a határ török oldalán migránsok százai várakoznak a kínálkozó alkalomra, hogy az EU területére jussanak.

Görögország már csütörtökön arról számolt be, hogy 138 migráns érkezett ezen az útvonalon keresztül szintén egy apró szigetre. A görög határvédelem szerint a török hatóságok nem állták útját a migránsoknak.

Az athéni vezetés ezért szinte teljesen le akarja zárni északkeleti határát. Ennek érdekében meghosszabbítják az Évrosz partján futó 35 kilométer hosszú határkerítést további 80 kilométerrel. A görög határőrség szerint tavaly több mint 250 ezer határsértést sikerült megakadályozniuk a folyón keresztül. Az ezen a migrációs útvonalon érkezők többsége szíriai, pakisztáni vagy afgán állampolgár.